Учени препоръчаха мъжете да тичат , вместо да карат велосипед

Натоварвания с тежести също поддържат костите здрави

Здраве
11:40 - 29 Май 2019
2147
Учени препоръчаха мъжете да тичат, вместо да карат велосипед

Мъжете трябва да тичат или да вдигат тежести, вместо да карат велосипед, за да поддържат костите си здрави, заявиха американски учени, след като установиха, че остеопорозата е много по-разпространена сред силния пол, отколкото се смяташе досега, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учени от университета на Мисисипи измериха костната плътност на доброволци на възраст от 35 до 50 години и установиха, че 28 процента от мъжете имат признаци, предшестващи остеопорозата, в сравнение с 26 процента от жените. Резултатите са изненадващи, защото се смяташе, че тази осакатяваща болест е по-разпространена сред дамите.

Най-добрият начин да се поддържа костната минерална плътност е с упражнения с натоварване с тежест, като ходене, бягане и скачане. Вдигането на не много големи тежести също е полезно.

Балансираното хранене е важно, но хората са склонни да надценяват значението на калция за здравите кости. Калцият е важен, докато костите се развиват, обясни д-р Бас от екипа. След това са по-важни упражненията за натоварване с тежест, за да се поддържат костите здрави.