Унгария забранява легалната смяна на пола

Няма да е възможно да се променя гражданския регистър, в който се вписва полът при раждане

Новини
10:45 - 03 Април 2020
1169
Унгария забранява легалната смяна на пола

Унгария публикува законопроект, който ще направи невъзможно хората законно да променят пола си. Правителството предприе този изненадващ ход един ден след т.нар. Международен ден за видимост на трансджендърите.

Законопроектът идва само ден след като парламентът на Унгария гласува правителството да получи извънредни правомощия за управление по време на пандемията от COVID-19. Според критиците на премиера Виктор Орбан, това му развързва ръцете да управлява държавата с укази, още повече, че няма ограничение за срока на това управление.

Предложеният законопроект променя Закона за гражданската регистрация, като указва, че “полът при раждане” ще бъде “биологичният пол, определен от първичните полови характеристики и хромозоми”. Този „пол при раждане“ ще бъде вписан в гражданския регистър и законът ще забрани на хората да променят регистъра. Всички останали официални документи — включително лични карти, паспорти и шофьорски книжки — взимат нужната им информация от гражданския регистър.

Промяната ще направи невъзможна законната промяна на пола в Унгария. Трансджендърите вече няма да могат да променят имената си на такива, каквито съответстват на определения от тях за “истински” пол.

Не става ясно как ще се отрази промяната на хората, които вече са променили пола си в страната.

В законопроекта пише: “Като се има предвид, че пълната промяна на биологичния пол е невъзможно, необходимо е да се предвиди закон, че той не може да бъде променен и в гражданския регистър.”

Законопроектът се появява само две седмици, след като Европейският съд по правата на човека разгледа случая на 23 трансджендърни лица в Унгария. Те не могат да променят името си или предпочитания пол от 2018 г. насам.

Съвсем очаквано законопроектът срещна бурното неодобрение на ЛГБТ организации и активисти, силно загрижени, че “Унгария отказва на транс хората правото им на определяне на пола, като това нарушава и правото им на самоопределяне в противодействие с националните и международните стандарти за правата на човека”.