Университетът INSAIT отваря врати в София (ВИДЕО)

Техномания
11:59 - 11 Април 2022
3038
Университетът INSAIT отваря врати в София (ВИДЕО)

Супермодерен Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет се открива официално в София днес. Институтът INSAIT е партньор с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL), и ще е част от структурата на Софийския университет.

Сред поканените гости са президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, българският еврокомисар Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, идеологът на INSAIT и председател на Надзорния съвет на института - проф. Мартин Вечев (ETH Zurich), ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков,  чуждестранни учени и представители на международни технологични компании

INSAIT е създаден чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 млн. лв. за срок от 10 години. Институтът се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел.

Българската държава ще финансира с 10 млн. долара на година института в следващите 10 години – общо 100 млн. долара. Това заяви премиерът Кирил Петков на откриването на институа в понеделник в НДК.

Световните компании "Гугъл", "Амазон" и "Дийпмайнд" също ще инвестират 7 млн. долара, а българските технологични компании също ще дадат своя принос.

"Целта е България да стане най-доброто място в света в сферата на изкуствения интелект, да привлечем световно известни компании и да върнем хората в България", каза Кирил Петков.

Той благодари и на проф. Мартин Вечев, който от една мечта превърна този институт в успех за България, а скоро и за Европа и света.

"През 2013 г., когато започнах аспирантура в "Кеймбридж" подадох документи за стипендия, в които имаше въпрос: "Какво искате да постигнете след 20-30 години?". Написах, че искам да създам център на световно ниво в България като "Кеймбридж".

Когато си тръгнете оттук и ви питат какво сте видели, кажете: За първи път ту к има такова нещо, което което ако искате да промените света, може да го направите оттук". Това разказа в приветствието си проф. Мартин Вечев от ETH Цюрих, един от водещите учени в света по компютърни науки и изкуствен интелект. Проф. Вечев е носител на множество международни награди, включително и на "Джон Атанасов" за постижения в областта на компютърните и информационните технологии.