Урсула фон дер Лайен събира 7,5 милиарда евро за ваксина срещу COVID-19

Здраве
18:28 - 03 Май 2020
2589
Урсула фон дер Лайен събира 7,5 милиарда евро за ваксина срещу COVID-19

Европейски лидери изразиха подкрепа за планираната за утре инициатива за набиране на средства за откриването на ваксина и терапии срещу новия коронавирус, съобщиха Франс прес и БТА.

Организаторка на тази онлайн конференция е председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя се надява да бъдат събрани 7,5 милиарда евро. Правителства, филантропи, ръководители на компании и знаменитости са призовани да участват.

"Всички ще обявим ангажиментите си и сме щастливи, че към нас се присъединяват партньори от целия свят", се казва в съвместно изявление на френския президент Еманюел Макрон, германската канцлерка Ангела Меркел и италианския премиер Джузепе Конте, публикувано този уикенд в няколко европейски вестника.

"Събраните средства ще дадат начало на безпрецедентно глобално сътрудничество между учени, регулатори, индустрия, правителства, международни организации, фондации и професионалисти в здравната сфера", се казва в текста, подписан още от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и норвежката министър-председателка Ерна Сулберг.

Те поемат ангажимент, че ако с тези средства бъде разработена ваксина, тя ще бъде предоставена на всички хора по света на достъпна цена.