Установиха кой е най-полезният алкохол
Не, не е виното
Добре знаем, че големите количества алкохол са вредни за здравето ни. В същото време обаче лекарите не отричат, че някои напитки, с умерена консумация помагат. Така например за виното се счита за най-здравословния алкохол заради съдържанието на антиоксиданти в състава си и способността да намалява холестерола и да предпазва сърцето.
Но според американски учени не виното, а друг алкохол е по-полезен за здравето.
Несъмнено пенливите вина съдържат вещества, които могат да имат положителен ефект върху определени аспекти на човешкото здраве. Вредата от алкохолите и други вещества в тази напитка обаче до голяма степен надвишава ползите и днес експерти от Световната здравна организация твърдят, че няма безопасна доза алкохолни напитки.
Шампанско - ползи и вреда за здравето
Например, подобно на червените и белите вина, шампанското съдържа същите антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на кръвоносните съдове, понижават холестеролните нива и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. От своя страна, самите тези вещества намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Първо, шампанското съдържа фитохимикали (полифеноли). Тези съединения предпазват организма от оксидативен стрес, развитието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, както и от сенилна деменция.
Второ, новогодишната газирана напитка понижава „лошия“ холестерол и подобрява съдовата функция.
Трето, шампанското помага за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и инсулт.
Трябва обаче да запомните няколко правила за пиене на шампанско:
Не надвишавайте считаната за безопасна доза. За жените - не повече от една чаша на ден, за мъжете - не повече от две.
Премислете индивидуалните рискове при вас. Алкохолът е противопоказан за хора със здравословни проблеми и бременни жени. Шампанското съдържа по-малко калории от червените и белите вина: то има около 80 kcal на 100 ml, класическите вина - повече от 120 kcal. При хора на средна възраст и по-възрастни, пиенето на алкохолни напитки в умерени количества помага за намаляване на риска от развитие на: сърдечно заболяване; удар; захарен диабет тип 2.
Въпреки това СЗО посочва също, че упражненията и здравословната диета осигуряват повече ползи за възрастните хора, отколкото пиенето на алкохолни напитки. Те причиняват рак и повишават кръвното налягане, пише още zdrave.to.
Самите алкохолни напитки са опасни не само за пиещия, но и за хората около тях.
При младите хора, когато мозъчните функции се развиват (до около 25 години), алкохолните напитки влошават и влияят негативно на този процес.
Колкото по-рано започне консумацията на алкохолни напитки, толкова по-значително се увеличава рискът от развитие на алкохолна зависимост впоследствие и толкова по-голяма е вредата за здравето като цяло.