У тре Н оси С ъответната С ума

В чий джоб отидоха таксите от студентите и рушветите от поправките им?

Коментар
13:16 - 25 Април 2019
3076
Утре Носи Съответната Сума

Колко струват 3 изпита в УНСС? 200 марки и едно прасе, пееха навремето "Ъпсурт". Абсурдна обаче е не тази истина за начина, по който се преподава в Университета за национално и световно стопанство, известна вече на 3 поколения завършили/недозавършили негови възпитаници, а сметката. Дойде време УНСС да плаща и се оказа, че пари няма.

ВУЗ-ът, който бълва икономисти, финансисти, а и журналисти на килограм, нямал средства да си плати собствения ремонт на т.нар. нов корпус и понеже фирмата-строител щяла да му запорира сметките, нямало да има ни стипендии, ни заплати за доценти и професори. Аланкоолу, (чието име е професорско и е на директора на икономическото училище с иначе високи претенции - Стати Статев - б.а.) къде отидоха всички такси за обучение на хилядите ви питомци, които за платена форма надхвърлят 1000 лева на семестър, а за чужденците гонят 4 бона? Къде са фактурите от плащанията за поправителни изпити и в чий джоб заминаха много по двеста марки и много прасета?

Че всички знаят как се "взимат" заверки в университета ви и за никого не е тайна, че тапията "бакалавър" по някоя от безбройните ви и напълно излишни икономически специалности се дава срещу определена сума. Този същият проф. Статев, който е директор на УНСС от 8 години, икономист и математик по образование с десетки научни трудове е безспорното доказателство, че повереното му ВУЗ е не просто пред фалит заслужено, а че трябва да се закрие.

Как е възможно преподавателят в него с най-висок ранг и титла на голямата наука "икономика" да пропусне одитите на собствените си финанси през годините, да отвори бездънна яма за безотчетни пари, взимани от преподавателите и администрацията му, за да се озове накрая в състояние да моли държавата за няколко милиона лева за построяването на цяло ново крило. Чиято цел е каква? Да побере още няколко хиляди студенти с тройки от матурите, които ще завършат срещу приличен рушвет и след това никога няма да си изплатят образованието в професионалния път, защото дори не са стъпвали на лекции.

Щом ректорът на УНСС не може да си оправи бакиите и иска държавата да му плаща, УНСС не е нужен на никого. Да ме прощава проф. Румен Гечев, който е преподавател там и към днешна дата е кандидат за евродепутат от БСП, но като бивш вицепремиер от правителството на Жан Виденов, довело страната до най-жестоката финансова криза от историята й след 1989-а, как би обяснил на бъдещите си колеги от ЕП този христоматиен пример за икономическа катастрофа? И как ще им предложи за разглеждане следния казус: "Ами моят университет реши да си построи ново крило в полза на студентите, като ползва европейско финансиране с бюджетно доплащане, но не му стигнаха парите и поиска държавен заем. Само че и по него не може да се издължи, защото години наред касата му е бездънна и всичко е отекло някъде в канала под стола на ректора?".

УНСС плаче не за проверки на държавно ниво, той плаче да се разровят всичките му академични книги, да се сезират 5 независими агенции за инспекция на приходите и разходите му и да се изправят студенти от 5 випуска назад, завършили с отличие, да обяснят с научни определения що е то макроикономика и екоикономика.

Апропо, тези дни разглеждах автобиографиите на възпитаници от УНСС, учещи иначе престижната специалност "Журналистика". Читателите и особено родителите на тазгодишните абитуриенти трябва да знаят, че те бяха по-неграмотно написани от сивита на бивши камериерки и сервитьорки, без претенции, че имат "вишо". Механичното наливане на още пари в този ВУЗ е престъпно и аз като данъкоплатец съм против.

Утре Носи Съответната Сума (УНСС) вече не е покана към първокурсник за взимане на изпит, а закана към държавата, минала всякакви финансови и морални граници.