Уволнен дисциплинарно за документна измама полицай съди вътрешния министър

Новини
21:10 - 19 Юни 2020
4912
Уволнен дисциплинарно за документна измама полицай съди вътрешния министър

Уволнен дисциплинарно полицейски инспектор от Горна Оряховица съди вътрешния министър. Д. Н. смята, че заповедта за дисциплинарно уволнение е неправомерна, и си търси правата в Административния съд във Велико Търново.

Тази съдебна инстанция обаче е попарила мерака на бившия служител и е отхвърлила жалбата му като неоснователна, но решението подлежи на обжалване пред ВАС, пише в. “Борба”.

Полицаят е бил спипан да представя фалшиви документи за осигурителен и трудов стаж за пенсиониране през миналата година и в края на 2019 г. вместо с пенсия си е тръгнал уволнен дисциплинарно. Крайната мярка е била наложена от вътрешния министър зароди уронване престижа на МВР. Преди да бъде уволнен, срещу него е било образувано следствено дело за документно престъпление. Служители от НОИ, работили по пенсионната преписка на полицая, установили, че посочен в документ стаж от предишно работно място не съществува, защото мъжът никога не е работил там и не фигурира в разплащателните ведомости на осигурителя за съответния период.

Така става ясно, че полицейският инспектор в група „Териториална полиция“ в сектор „Охранителна полиция“ в Районно управление – Горна Оряховица, при ОД на МВР – Велико Търново, е съставил неистински официални документи с невярно съдържание с цел да бъдат използвани. Това поведение на служителя правилно е квалифицирано като несъвместимо с морала и уронващо престижа на службата, посочва в своето решение Административният съд. Поведението на уволнения няма връзка с неговата работа в МВР и качеството му на полицейски служител, но има нравствен аспект.

Бившият полицейски инспектор е посочил пред съда, че всъщност разследването срещу него не е приключило и не е даден на съд за документна измама. Това обаче не е взето предвид нито от вътрешния министър, нито от Административния съд в старата столица.