В Австралия отстрелват кенгура за храна на домашни любимци

Нова програма дава възможност популациите да се поддържат в здравословни нива

Новини
14:19 - 01 Октомври 2019
2415
В Австралия отстрелват кенгура за храна на домашни любимци

Кенгура ще бъдат отстрелвани в югоизточния австралийски щат Виктория по нова програма за контрол над увеличаваща им се популация, предаде ДПА.

Във Виктория са обозначени седем "жътвени зони", които покриват области, обитавани от голям брой животни, съобщава земеделският министър на щата Джаклин Саймс.
Според правителствени разпоребди, базирани върху проучвания на популацията на кенгурата, определен брой животни ще могат да бъдат убивани от акредитирани стрелци.

"Програмата дава възможност популациите на кенгуру да се поддържат в здравословни нива и гарантира на земеделските стопани, че животните няма да нападат насажденията им, да нанасят щети на имотите им и да се конкурират с добитъка за храна и вода", се посочва в направеното от Саймс изявление.

Труповете ще бъдат преработвани в храна за домашни любимци от лицензирани предприятия.

Новата програма заменя пробен период, продължил през изминалите пет години.
Земеделските стопани и собствениците на земи ще могат да продължат да убиват кенгура на своя територия, но трупове на тези животни няма да се преработват по новата програма.

Отстрелването на кенгура за храна за домашни любимци раздели общността, като много фермери подкрепиха инициативата, докато активистите за правата на животните я заклеймиха като "акт на жестокост".

През март беше оповестено, че по програмата за отстрелване на кенгура за храна на домашни любимци, започнала през 2014 г., са убити 1 милион животни.