В Бюджетна комисия: ГЕРБ успяха с отлагането на теслата за такса смет

Новата методика трябва да се отложи с 1 година

Новини
13:42 - 12 Септември 2024
837
В Бюджетна комисия: ГЕРБ успяха с отлагането на теслата за такса смет

Бюджетната комисия в парламента прие предложението на ГЕРБ за отлагане с една година на въвеждането на новата методика за определяне на такса смет.

Според ГЕРБ ще е нужна разяснителна кампания сред гражданите. Между 3 и 10 пъти ще скочи такса битови отпадъци. Всички ще трябва да се справим с това предизвикателство, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ. Отсрочката, която предлагат от ГЕРБ, според тях е необходима, за да се изчисти методиката. Според Жени Начева от Министерството на финансите общините имат различна степен на готовност за прилагане на новата методика.

При отлагане Министерството на финансите (МФ) ще съдейства на общините за изпълнение на различни дейности за въвеждане на методиката.

Не сме против тази реформа, заяви Иво Димов от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Той настоя пред депутатите да дадат време на общините да осъществят тази реформа и да напуснат всички системи. В против случай такса битови отпадъци ще стане такса хаос, заяви Димов.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) държавата е абдикирала от проблема, а общините са имали 7 години да се подготвят. За Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) този закон е ненужен и вреден. Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) смята, че ако не се въведе методиката, проблемът ще се отлага непрестанно.

Синдикатите твърдо подкрепиха проекта. Той мина единодушно през бюджетна комисия.