В Габрово: Напрежението се реже с нож!

Хората в града се притесняват от очакваното нашествие на роми тази вечер

Новини
15:37 - 13 Април 2019 (обновена)
1580
В Габрово: Напрежението се реже с нож!

Хората в Габрово предвкусват нов екшън тази вечер в града. Напражението ескалира в последните дни, след като българи и роми са в открит конфликт заради бития продавач в магазин.

Жандармерията е мобилизирана, а падащият над Габрово дъжд едва ли ще охлади страстите.

"От цяла България тук, в Габрово, циганите са най-малко. Все пак сме център на просветата - коментира пред Lupa.bg Данаил - жител на града. - Тази вечер се очакват много роми да дойдат и всички са притеснени от нови ексцесии. Но ние сме готови за сблъсък. Навремето имаше само 2-3 ромски семейства в града и затова сега това прави впечатление".

"Усещането е странно, тягостно. Напрежението е толкова силно и нагнетено, че буквално може да се реже с нож - сподели Георги, чийто син е студент в София. - Притеснявам се моят наследник да не се върне заради тези глупости, тъй като и той се вълува от събитията. Да си седи там, ние тук ще се оправим. Вярвам, че всичко ще утихне и няма да има проблеми".

Жандармерията е навсякъде, а пред две от къщите до блока, където живее Георги, има постоянно по две патрулки. Преди няколко години хората там са били отчуждени и на тяхно място са настанени роми, което не се нрави на хората в квартала.

"Не е имало до момента инцидент с тях, но гледайки цялостната ситуация, като нищо може да се стигне до проблеми", допълни Георги.