В кабината на F-16: Президентът участва в демонстрационен полет

След кацането Радев коментира предстоящото посещение на президента на РСМ в София

Политика
12:22 - 13 Септември 2024
1015
В кабината на F-16: Президентът участва в демонстрационен полет

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет от авиобаза „Граф Игнатиево“ с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. Държавният глава беше втори пилот, а в кабината до него седна командирът на италианската авиобаза "Авиано" бригаден генерал Тад Кларк. След кацането Радев удостои Кларк с Почетен знак на президента за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

"Искам да благодаря на ВВС на САЩ и лично на генерал Кларк за поканата и възможността да полетя отново на F-16. Спомням си 2007 г. Ген. Кларк, тогава капитан, беше част от екипа на Буревестници, които бяха тук. След 17 години ние сме отново заедно, този път - в един самолет. А този полет ме връща обратно в 2005 г. Изпълнихме всякакви фигури от висшия пилотаж, беше прекрасно, а авиобазата е в процес на мащабно обновяване", посочи българският президент.


"С много часове теория на земята, с много въздушни боеве във въздуха и подкрепата на нашите американски колеги ние започнахме един изключително сложен и труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС", каза Радев. И посочи, че тогава за кратък период са усвоени много съвременни тактики, техники и процедури, както и пълните възможности на самолет МИГ 29. 


Държавният глава коментира, че е убеден, че с получаването на F-16 Block 70 ограниченията, свързани с остарялата техника, ще отпаднат. По думите му летците, които са в САЩ, получават само началната подготовка на самолета. "За да можем да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобазата в Авиано", каза още Радев. 

"След няколко месеца ще видим подобни самолети - това е бъдещето за България. Ние сме щастливи, че имаме партньори като ВВС на България", коментира посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.

След приземяването на самолета Радев говори и за предстоящата визита на македонския си колега Гордана Силяновска. Тя пристига в София, за да присъства на операта „Набуко“ в изпълнение на Националната опера и балет на РСМ.

"Очаквам изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска да се превърне в последователна политика и на северномакедонското правителство. Ред е и за мое официално посещение в Скопие", каза Радев.

"Никога не съм отказвал среща с чужд президент, независимо по какъв повод. Музиката и културата са сфери, които сближават. А ние винаги сме отворени за диалог с РСМ. Искаме да се решат най-сетне и проблемите на основата на договора за приятелство и заключението на Европейския съвет, прието със съгласието на всички държави членки. Така ще може да се отвори пътят на нашата съседка за европейска интеграция", каза още Радев. 

Според него ангажирането на ръководството на РСМ с Коридор номер 8 ще бъде ясен показател за реалните европейски амбиции на страната, както и за повече свързаност и сигурност в региона.