В лагера на ДБ: Кирил ни удари шамар, да си тича по неговата писта

Новини
13:20 - 21 Септември 2021
11565
В лагера на ДБ: Кирил ни удари шамар, да си тича по неговата писта

След като бившият служебен министър Кирил Петков, макар и не окончателно, отказа предизборна коалиция с „Демократична България”, в лагера на десните настъпи смут. Политикът от Харвард вече даде да се разбере, че едва ли ще се съгласи на участие в листите на ДБ, а предпочита самостоятелно явяване с „Продължаваме промяната”, макар че разговори с Мая Манолова и Христо Иванов предстоят следващата седмица. Някои от тъмносините все пак гледат на самостоятелното явяване на ПП и ДБ като на правилен ход,  но други смятат, че това ще е поредната груба грешка, която може да предопредели провал и на следващия кабинет.  

Според немалка част от хората на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, новият фаворит на политическия фронт пробва да действа прагматично, за да обере по-голям вот и отляво, и отдясно и това ще се окаже по-добрият вариант за следизборно обединение на ДБ, ПП и ИБГНИ за управление в следващия парламент.

„Постъпихме правилно - и те, и ние  - ДБ предложи общи листи, ПП отказа. ДБ с предложението си каза, че сме естествени партньори, а Кирил Петков се съгласи, но посланията им са към по-широка аудитория. Има хора, които не биха гласували за подобно обединение, но биха дали гласа си за служебните министри.”, признаха тъмносини.

Това е и аргументът на Кирил Петков, който заяви, че ПП иска да привлече избиратели и отляво, и отдясно, защото новата формация е центристка. 

Според мнозина, екипът от Харвард си има собствена писта и не е  нужно ДБ да „им тичат в коридора”.

„Какво сте се стреснали, че Кирил отказал на Христо и Мая. Поотделно двете партии ще вземат повече гласове, отколкото заедно. Явяването самостоятелно е правилен тактически ход”, обясняват симпатизанти на ДСБ.

Други обаче повтарят реплика на Драгомир Симеонов - "Каква плесница за Градската десница..." и смятат, че решението на Петков да се яви отделно от ДБ ще намали резултатите и на двете формации и с по-малко депутати в следващия парламент, партиите на промяната няма да успеят да направят кабинет.   

Злопаметни десебари припомниха как самият лидерът на ДБ Христо Иванов постъпи по подобен начин, когато отказа коалиция на ДСБ през 2017-а за парламентарния вот, докато лидер бе Радан Кънев, което буквално смаза десните. Заради липсата на съюз, и „Да, България”, и ДСБ получиха катастрофално ниски резултати на парламентарния вот и дори не успяха да влязат в парламента.

Въпреки драматичната ситуация, все още има шанс за обединение между двете формации преди изборите. Предстоят разговори между „Продължаваме промяната”, ДБ и ИБГНИ другата седмица, където партиите на протеста, с доста по-опитни политици, все пак може да извадят убедителни аргументи в полза на обединението и да убедят Петков да промени намерението си.    

"Не е невъзможно Мая и Христо да успеят да обяснят на Кирил Петков как се правят нещата, защото все пак той няма опит и още е екзалтиран, но няма как да му бъде дадено кой знае колко време за размишления, защото изборите чукат на вратата.", убедени са тъмносини политици.