В Швейцария създадоха кибер ретина с висока резолюция

Благодарение на разработката слепите хора ще могат да получат пълноценно изкуствено зрение

Новини
11:57 - 07 Март 2021
2208
В Швейцария създадоха кибер ретина с висока резолюция

Учени в Швейцария създадоха нов вид кибер ретина с много широко зрително поле, която може да различи десетки хиляди пиксели, пише научното списание „Communications Materials”, цитиран от БГНЕС.
 
Благодарение на разработката, слепите хора ще могат да получат пълноценно изкуствено зрение. Новата ретина се състои от 10,4 хил. пиксела, всеки от който може да се включва индивидуално към ретината. Подбран е и такъв брой електроди и разстояние между тях, при което изображението не се разпада на части. Това означава, че пациентът ще може да различава една точка от друга, разказва доц. Диего Гецци ог Федералната политехническа школа в Лозана.

В очите на човека и на други бозайници има няколко вида нервни клетки. Част от тях отговарят за преобразуването на частиците на светлината в различими от мозъка електрически импулси, а други участват в предаването на тези сигнали към зрителните центрове на мозъка и отговарят за поддържането на жизнената активност на рецепторите на ретината. Нарушенията в работата както на едните, така и на другите често водят до проблеми със зрението.

Учените е опитват да коригират подобни дефекти с помощта на стволови клетки, генна терапия и различни невроинтерфейси, с чиято помощ изкуствената ретина се „включва” към мозъка на хора, изгубили зрението си. Подобна технология – Аргус II, вече се прилага в десетки страни в света.

Всички съществуващи кибер ретини имат два големи недостатъка - те се състоят от много голям брой пиксели и имат тясно зрително поле. Поради тази причина, когато се използват такива импланти, е невъзможно безопасното пресичане и ориентирането в местност.

Швейцарските неврофизиолози и биотехнолози се опитаха да разрешат този проблем, разработвайки набор от свръхтънки титанови електроди, които могат да бъдат имплантирани в ретината. Те могат да предават към ретината сигнали от специални очила, които имат вграден микрокомпютър и цифрова камера.

Тези електроди се поставят върху специална тънка подложка от гъвкав полимер, чиято форма и размер могат лесно да се променят чрез разтягане. Според учените, зрителното поле на тяхната кибер ретина е около 43 градуса, тоест вдовицата е по-голяма от тази на Аргус II и други подобни устройства.

Учените са тествали изобретението си върху мишки, както и с помощта на изкуствени аналози на ретината и диагностични устройства. Оказва се, че кибер ретината може ефективно да възприема потока светлина от очилата и да предава сигнали към ретината с точността на пикселите.

Екипът е на мнение, че вече може да се пристъпи към клинични изпитания на кибер ретината върху хора.