Вълна от оставки в структурите на МВР в Румъния

ЕС
12:59 - 27 Ноември 2023
3405
Вълна от оставки в структурите на МВР в Румъния

Главният инспектор на граничната полиция Виктор-Щефан Ивашку е бил освободен от длъжност, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Румъния. Уволнени са и окръжният полицейски инспектор на Марамуреш, както и началникът на Главна дирекция вътрешна охрана на Марамуреш. Поводът за вълната от оставки е случая с избягалия от Румъния осъден за корупция кмет на Бая Маре. 

Предстои ведомството да извърши проверка в Териториалния инспекторат на гранична полиция Сигету Мармации, включително на граничния контролно-пропускателен пункт Петя на границата с Унгария, през който градоначалникът Каталин Керекеш успя да избяга от страната. По информация на Диджи24 в момента той е в Италия заедно с майка си и съпругата си, а европейската заповед за арест все още не е изпълнена.

Кметът е избягал само час и половина преди окончателната присъда в процеса срещу него. Той е преминал румънско-унгарската граница с такси, в което седял на предната седалка. Представил действителен документ за самоличност, принадлежащ на негов роднина, с когото си приличат. Мъжът, чийто документ е бил използван, живее в друга страна в Европа.

На 24 ноември (петък) кметът на румънската община Бая Маре Каталин Керекеш беше окончателно осъден от Апелативния съд на Клуж на пет години затвор за вземане на подкупи в продължителна форма.