Външните министри на ЕС и Русия си разменят обвинения по отношение на ваксинацията срещу Ковид 19

Здраве
15:15 - 02 Март 2021
2935
Външните министри на ЕС и Русия си разменят обвинения по отношение на ваксинацията срещу Ковид 19

Жозеп Борел обвини Русия в опит да дискредитира европейските ваксини и техните производители, като същевременно се опитва да наложи своите на европейския пазар. Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност дава за пример проправителствените руски медии, които съобщават за странични ефекти и умиращи хора след като са им били поставени ваксини на Пфайзер и Бионтек.

На свой ред руския външен министър Сергей Лавров заяви, че въвеждането на имунизационен паспорт в ЕС противоречи на принципа за свобода на избора. Лавров изрази надежда, че при взимане на решение за въвеждане на „ковид паспорт” ще се вземе и мнението на учените в страните - членки на съюза.

Късно снощи стана известно, че Словакия е закупили 2 млн. дози ваксини Спутник V от Русия. След Унгария Словакия е втората държава в ЕС, която ще ваксинира населението си със Спутник V. По-рано и чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че страната му може да използва руската ваксина и без одобрението на здравния регулатор в ЕС. Преди дни БСП настоя правителството да започне преговори за доставка на руски ваксини.