Външният министър на РСМ е на посещение в България

Буяр Османи ще иска откриване на официален македонски културно-информационен център в Благоевград

Свят
07:50 - 08 Ноември 2022
1554
Външният министър на РСМ е на посещение в България

Премиерът Гълъб Донев и министърът на външните работи Николай Милков ще разговарят днес с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, който е на двудневно посещение у нас.

Очаква се в рамките на срещите Османи да постави въпроса за откриване на официален македонски културно-информационен център в Благоевград.

Буяр Османи е у нас на двудневно работно посещение, което започна вчера с участието му в срещата на външните министри от Централноевропейската инициатива. Във видеоизявление пред Македонския културен център в София вчера Буяр Османи заяви:

"Утре ще поставя и въпроса за откриването на македонски културен център в Благоевград. Всичко това цели взаимно представяне на културата в двете държави. Това е правилният път, който трябва да следваме чрез институционалните механизми, за да се гради доверие между двете държави."

Скопие реши да поиска да бъде открит официален център в Благоевград, след като там беше открит т.нар. македонски културен клуб "Никола Вапцаров", финансиран от частни лица - канадски граждани, а сдружението, което стои зад него, е забранено с присъда на съда у нас.

Разговорите на Буяр Османи у нас идват след провелата се вчера среща на партийните лидери и премиерът Димитър Ковачевски, посветена на поправките в конституцията на Северна Македония за включване на българите. Срещата завърши без резултат.

Ковачевски призова конституционните промени да не се превръщат в пречка, която страната сама си създава.

"Не бива да позволим конституционните промени, за които поехме ангажимент с европейското предложение със заключението на Собранието, да бъдат пречка, която сами ще си поставим. За първи път решенията зависят само от нас, а блокадата, ако се случи, ще си я направим ние."