ВЪРХЪТ: Искате час за преглед при лекар-депутат от ГЕРБ? 46 лева само за записване!

Частната клиника на бохема Десислав Звънчаров щави с безумни такси родители и деца

Здраве
14:10 - 01 Август 2023
7826
ВЪРХЪТ: Искате час за преглед при лекар-депутат от ГЕРБ? 46 лева само за записване!

Поликлиника "България", известна с присъствието на топ лекари и медицински специалисти в екипа си, начело с бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, фрапира това лято с абсурдни такси за записване на час изобщо за преглед там. Вчера журналистът Жанина Драгостинова алармира, че е била ощавена с 46 лева миза за целта, независимо, че е здравно осигурена и независимо, че прегледът е с направление, т.е. покрит от НЗОК.

Въпреки всичко това обаче частната лечебница, която функционира заедно с 1 Детска консултативна клиника и аптечен център под шапката на една компания, собственост на небезизвестния столичен бохем Десислав Звънчаров, си иска 46-те лева... в случай, че специлиастът, с когото е насрочен прегледът на пациента, вземе, че отсъства, за да се обадели от кол центъра. 

"Беше ми обяснено следното: това е такса "административна услуга" и е само за хора, които отиват с направление. Които отиват на частен прием, таксата от 46 лева е включена в цената. Здравната каса плащала здравната услуга, но не и административната.

Да, нямало на други места, но в поликлиника "България" го имало. Питах какво още включва административна услуга и ми беше обяснено, че например, ако лекарят отсъствал, те се обаждали по телефона, за да предупредят пациента. В другите здравни заведения не го правели. Също така изпращали по имейл съответните документи до доктора, който е дал направлението. Това е все едно като си купуваш сирене, да плащаш на продавачката, че ти реже парчето. Безсрамно е", коментира Драгостинова. 

Справка на Lupa.bg в ценоразписа на частната поликлиника разкрива, че тя държи доста особени ставки и начисления за прегледи, например за интервала 20,20 часа - 08,30 часа и за извършване на консултация на чужд език. Близо 300% пък е увеличението на цената в случай, че човек закъса не просто през нощта, но и на национален празник. Удивително...