Варна пак е столица на анимацията

100 филма ще бъдат показани в рамките на 17-то издание на Световния фестивал на анимационния филм

Култура
20:50 - 09 Септември 2021
1297
Варна пак е столица на анимацията

Варна за 17-ти път се превръща в столица на анимацията. По традиция в морския град през септември се провежда Световният фестивал на анимационния филм (World Festival of Animated Film (WFAF). Форумът събира творци и любители на анимацията от цял свят. Тази година фестивалът ще се състои между 9 и 13 септември, като Фестивален и конгресен център-Варна отново ще бъде домакин на събитието, което ще предложи на публиката разнообразни инициативи, свързани с анимационното кино.

Заради липсата на средства и заради противоепидемичните мерки гостите от чужбина ще бъдат много по-малко от преди, но част от тях ще се включат и онлайн, за да участват в някои от инициативите. Организаторите на фестивала положиха максимални усилия, въпреки орязания бюджет, да организират този празник за художници, аниматори, режисьори, продуценти, за малки и големи зрители от Варна и страната.

Ще бъдат прожектирани близо 100 пълнометражни и късометражни филми, които ще направят една своеобразна панорама на световната анимация. Тази година всички прожекции се осъществяват в по-малката зала на Фестивалния център. 

Кинофестивалът бе открит от директора на Световния фестивал на анимационния филм – Варна проф. Анри Кулев - режисьор, продуцент, художник и преподавател по анимационна режисура в Нов български университет и основател на програма “Анимационно кино” в НБУ. Той сподели за трудностите, през които са преминали организаторите, за да не прекъснат традицията от 2011 г., когато благодарение на техните усилия бе възроден фестивалът. Първото му издание е през 1979 г. и до 1989 г. са осъществени общо шест издания. 22 години по-късно той е възроден, като фестивалът се състоя дори през тежката 2020-та. 

Думи на оптимизъм произнесе и Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, която отбеляза, че след като в залата има толкова много млади хора, то този фестивал има сигурно бъдеще.

Фестивалът не е забравил и най-малките, които ще създават вълшебства в картинки и звук в следните работилници:

* Работилница за детска и младежка анимация

В рамките на 3 дни участниците ще създадат кратък анимационен филм, който ще бъде показан на публиката по време на официалната церемония по закриването на фестивала на 13.09.2021 г. в 19:00 ч., Зала Европа.

Чрез използването на различни анимационни техники - изрязвания, стоп движение, рисуване върху хартия - участниците ще вдъхнат живот на града и ще разходят фестивалния магьосник сред неговите забележителности. Водещ е френският аниматор Лоран Гуи.

* Втората работилница-Анимация Варна е с ментор Фернандо Галито от Португалия. Той е учител в ESAD (Escole de Artes e Design, Caldas de Rainha, Португалия) и директор на Фестивала на анимационния филм в Лисабон Монстра. По време на работилницата участниците ще създават кратък анимационен филм, използващ няколко анимационни техники-изрязване на снимки, пиксилация, рисуване върху хартиена лента, традиционно рисуване и др. Те ще ги оживят, като ги анимират кадър по кадър под обектива на камерата. Филмът от работилницата ще бъде показан на церемонията по закриването на фестивала на 13 септември в зала 2 на ФКЦ – Варна.

Ето и авторитетното жури, което ще оценява филмите в конкурсната програма: 

Изабел Фавес

Един от най -изявените представители на съвременното анимационно кино в Швейцария. След като завършва Университета по изкуствата в Цюрих, тя работи като независим режисьор на анимационни филми. Нейните творби като Circuit marine (2004), Tarte aux pommes (2006), Valise (2009), Au coeur de l'hiver (2012), Messages dans l'air (2015) са представени на множество филмови форуми по света и са спечелили престижни международни награди. Тя е била член на жури на редица фестивали за анимационни филми.

Даниел Шулич

Роден е в Загреб, Хърватия. След като завършва Университета за приложни изкуства във Виена, той работи като преподавател в различни университети като Академията за изящни изкуства в Загреб и Университета по изкуство и дизайн в Линц. От 2011 г. е художествен ръководител на Световния фестивал на анимационния филм ANIMAFEST в Загреб. Той също така работи като режисьор на анимационни филми, илюстратор, звуков инженер и музикант. Неговите филми са прожектирани и награждавани на редица международни филмови фестивали. Бил е член на журито на престижни международни филмови форуми.

Олга Чепел

Тя работи в областта на управлението и разпространението на анимационни филми и съдържание за деца повече от десет години. Тя започва кариерата си като ръководител на продажбите и фестивалните дейности в анимационното студио Kino Atis, където става известна като продуцент на Star Dogs. Основните й дейности включват създаването, управлението и прилагането на медийни стратегии на териториите на Русия, Общността на независимите държави и балтийските държави. През 2017 г. тя беше поканена да се присъедини към медийния екип на Animaccord / Маша и Мечката, където две години по -късно беше назначена за ръководител на глобалната медийна стратегия на компанията.

Моника Попова

Доцент по изящни изкуства в НБУ (предмет Керамика) и доктор по египтология. Моника Попова е член на Съюза на българските художници, Българския институт по египтология и Българското египтологично дружество. Основните й научни интереси са в областите: керамика, живопис, египтология, символика на изображението, символика на писмени знаци и изпълнение. Досега е представила над 40 самостоятелни изложби и е участвала в над 100 групови изложби в страната и чужбина.


Снимки: Марина Чертова