Варна получава първия в страната мобипункт за кръводаряване

Здраве
16:41 - 18 Май 2023
2168
Варна получава първия в страната мобипункт за кръводаряване

Ако през следващия месец няма някакви извънредни обстоятелства, Варна ще получи първия в страната мобилен пункт за кръводаряване, съобщи днес председателят на сдружение „Аз Вярвам и Помагам“ Владислав Николов. Както БТА информира, това е новата кауза на организацията, която набира средства чрез провеждане на акции за предаване на пластмасови капачки за рециклиране.

Договорът за реализацията на мобилния пункт вече е подписан, допълни Николов. По думите му със задачата се заема турската компания EMS. Тя ще изпрати у нас екип, който ще оборудва превозното средство, което ще изпълнява ролята на мобилен пункт. Специализираната кола ще бъде предоставена на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Целта на сдружението за тази година е да събере 500 хил. лева, припомни Николов. Инициативата „#каузаполовинмилион“ предвижда, освен осигуряването на мобилен пункт за кръводаряване, купуване на специализирана неонатална линейка, както и медицинска апаратура за детската хирургия на Многопрофилната болниза за активно лечение (МБАЛ) „Св. Анна“. 

Сдружението започна своите кампании за събиране на капачки преди осем години. Досега с помощта на хиляди хора то е предало за рециклиране повече от 272 хил. килограма капачки. С парите са осигурени различни апарати в родилните, хирургичните отделения и тези по неонатология в специализираната Акушеро-гинекологична болница и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, които обслужват цяла Североизточна България. Преди два месеца сдружението успя да дари на Центъра за спешна помощ в крайморския град и специализирана линейка. Нейната стойност е над 350 хил. лева, събрани от капачки, стотинки и дарения.