Ватиканът предлага посредничество между Израел и Хамас

Свят
16:49 - 13 Октомври 2023
2284
Ватиканът предлага посредничество между Израел и Хамас

Ватиканът предложи в петък да посредничи между Израел и палестински екстремисти за освобождаването на заложници в Газа и за улесняване в полагането на основи за мир, но каза, че израелският отговор на "нечовешката" атака на Хамас трябва да спазва "пропорционалност". 

В петък израелските военни призоваха всички цивилни от град Газа, повече от 1 милион души, да се преместят на юг в рамките на 24 часа, тъй като натрупаха танкове за очаквана инвазия в отговор на опустошителното нападение на 7 октомври от екстремистката групировка Хамас.

В интервю за ватиканските медии кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, каза, че Светият престол остава твърдо убеден, че решението за две държави е единственият начин да се гарантира траен мир в региона.

"Освобождаването на израелски заложници и защитата на невинни животи в Газа са в основата на проблема, създаден от атаката на Хамас и отговора на израелската армия", каза Паролин, който е първи дипломат във Ватикана и номер две след папа Франциск в йерархията на Светия престол.

"Те са в центъра на всички наши грижи: папата и цялата международна общност. Светият престол е готов за всяко необходимо посредничество, както винаги", каза той.

Паролин добави: "Необходимо е да си възвърнем чувството за разум, да изоставим сляпата логика на омразата и да отхвърлим насилието като решение. Право на тези, които са атакувани, е да се защитават, но дори легитимната защита трябва да зачита параметъра на пропорционалност."

Повече от 1500 палестинци бяха убити при ответни израелски въздушни и артилерийски удари след трансграничното нападение на Хамас, при което загинаха повече от 1300 души, предимно цивилни в близките градове и кибуци.

Паролин призова за директни преговори между Израел и Хамас, за да се "избегнат по-нататъшни кръвопролития, както се случва в Газа, където много невинни цивилни жертви са причинени от атаките на израелската армия".

Всяко трайно решение, каза Паролин в интервюто, трябваше да вземе предвид израелските селища в окупирана територия и статута на Йерусалим. Израел казва, че градът е неговата "обединена и вечна столица", но палестинците виждат източната част на града като столица на бъдеща държава.