Във ВМА: Оперираха челюстта на пребития Християн Пендиков

Актуални новини
14:46 - 23 Януари 2023
1547
Във ВМА: Оперираха челюстта на пребития Християн Пендиков

Във Военномедицинска академия беше извършена операция на Християн Пендиков за стабилизиране на долната челюст. Интервенцията беше извършена изцяло от екип от специалисти на Отделение „Орална хирургия“ на ВМА с ръководител д-р Атанаска Чешмеджиева, съобщиха от здравното заведение.

Състоянието на пациента е стабилно, без опасност за живота. Християн Пендиков остава за лечение и наблюдение в болничното заведение, допълват от БТА.

По-рано стана ясно, че челюстта му е счупена на три места впоследствие на побоя. В петък Пендиков беше транспортиран от Република Северна Македония в България и настанен във ВМА.

Пред БТА председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов коментира, че това е етническо нападение.

 „Той ми звънна минути след като беше пребит и се опитваше да стигне сам до полицията, тъй като полицията отказала да дойде на място, разбирайки, че става дума за него и за българин“, разказа Стоянов.

По думите му Пендиков бил нападнат от трима души в заведение, пред много хора. Според Стоянов институциите в Република Северна Македония „твърде често не работят за българите“.

Той припомни за случая със стрелбата с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г. срещу организацията „Цар Борис Трети “в Охрид и отбеляза, че все още няма намерен извършител. Стоянов добави:

Ако Северна Македония иска да бъде страна член на Европейския съюз и да продължи своята евроинтеграция, трябва да направи така, че институциите да работят и за българите, а етническото преследване на българи да бъде прекратено.

Стоянов отбеляза, че Пендиков още получава заплахи онлайн. Конкретни хора с име и фамилия, с лице, му пишат, че ще дойдат в България и ще го убият, заяви той. Според него полицията в Република Северна Македония не предприема мерки срещу тези, които заплашват Пендиков.