Великите Ален Делон и Жан-Пол Белмондо позират за "Пари мач" (ГАЛЕРИЯ)

Култура
13:30 - 19 Юни 2019
63121
Великите Ален Делон и Жан-Пол Белмондо позират за "Пари мач" (ГАЛЕРИЯ)

Иконите на френското кино Ален Делон и Жан-Пол Белмондо позираха за легендарното френско списание „Пари мач” по случай неговия 70-ти юбилей. Изданието излиза с фотографии на знаменитите актьори, които едновременно са добри приятели и съперници в живота и в киното. Беловласи и доста остарели, двамата позират регърнати и с широки усмивки.


В средата на май 83-годишният Делон получи почетна „Златна палма” за цялостно творчество от кинофестивала в Кан. Със сълзи на очи той прие наградата и в прочувствена реч обяви, че е играл 62 години и въпреки че му е трудно да си тръгне, ще си тръгне, но не и без да благодари. Звездата от „Борсалино”, „Гепардът” и „Не будете ченге, което спи”, каза, че си тръгва от живота, което предизвика смут сред публиката в Кан и спонтанни възгласи „Не”.


„Ще си тръгна, но не и без да ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас”, добави прочувствено Ален Делон. Преди дни пък знаменитият актьор записа и нова песен, а след това влезе в болница заради силни пристъпи на мигрена. Имаше и информация, че е получил инсулт, но тя бе опровергана.

А 86-годишният Белмондо пък заяви наскоро в интервю, че е готов да се върне в киното.

Белмондо и Делон в гангстерския филм „Борсалино“ на режисьора Жак Дере

Към днешна дата двамата ветерани на европейското кино споделят, че всички скандали в миналото между тях са загърбени и те остават добри приятели. Секссимволите на Франция винаги ревностно се отнасяха към успехите и славата и нееднократно са кръстосвали шпаги кой е по-по-най. През 70-те години Белмондо подаде жалба в съда, след като видя, че името на Ален Делон е изписано с по-големи букви на афиша на техния съвместен филм – гангстерския хит „Борсалино”.


Всъщност решението е на Делон, който е и продуцент на лентата. В крайна сметка плакатът е свален и имената на двамата са изписани с еднакъв шрифт. Оттогава имената на двамата на афишите на съвместните им филми се изписват с еднакви букви. Белмондо и Делон си партнират в редица френски кинохита. Сред тях са „Бъди красива и мълчи”, „Бащи трепачи” и др.

“Споровете ни бяха порове между влюбени, ние сме големи приятели”, сподели Белмондо в мемоарите си.

А в документалния филм за него „Белмондо чрез Белмондо“ Ален Делон прави следния реверанс към вечния си съперник: „Нямаше да има Белмондо без Делон, нито Делон без Белмондо. Почти половин век ние си оспорвахме едно състезание, което и двамата оглавявахме! Това е!”

Белмондо и Делон са на корицата на "Пари мач" и преди 22 години. Броят е от 15 май 1997 г. 

Ето и снимки на двамата сексимволи на френското кино от новата фотосесия за "Пари мач":


Снимките за "Пари мач" са взети
от официалната страница
на Жан-Пол Белмондо във Фейсбук