Вертолетното летище до тунел „Железница“ вече има регистрация, въздушна линейка ще стига до него за 30 минути

Здраве
10:49 - 17 Май 2024
2205
Вертолетното летище до тунел „Железница“ вече има регистрация, въздушна линейка ще стига до него за 30 минути

Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната, което се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. 

С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в участъка на тунела, както и в целия регион.

По данни на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, след получаване на сигнал, хеликоптерът ще стига от София до тунел „Железница“ за 30 минути. 

До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново. „Струма“ е първата магистрала в България, която разполага с хеликоптерна площадка. Вертолетното летище е построено в рамките на проекта за изграждане на „Автомагистрала „Струма“ – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“, който се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Възложител на проекта е Агенция „Пътна инфраструктура".

На 18 март т.г. „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД получи сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Тогава се проведе и първият демонстрационен полет с българския медицински хеликоптер, дошъл у нас в началото на годината. Министърът Гвоздейков заяви, че пилотите за втория хеликоптер в момента се обучават в Италия. Усилено се работи и върху подготовката на втората оперативна база, която ще бъде на територията на летище Бършен, Сливен.