Вещи от соца се продават като топъл хляб

Общество
14:10 - 14 Септември 2024
2496
Вещи от соца се продават като топъл хляб

Автентични вещи от времето на соца живеят втори живот, благодарение на платформа за покупко-продажба на ретро находки. Стари часовници, механични будилници, акордеони, магнетофони, родопски одеяла, обеци тип "треперушки", всякакъв вид порцеланова посуда, кобури, мелачки за домати и пр. са само малка част от предметите, изложени в базара на соца. 

Ретро порцеланов пепелник от “Изида”, произведен специално за “Гранд хотел Варна”, се търгува за внушителната цена от 50 лева за бройка. Стари бакърени тигани и паничка към тях достигна до рекордните 100 лева за трите. Стойността на родопското одеяло също е скочила и достига цена от 30 лева, при досегашна от 20 лева за брой. 

Сред домакините се котират старите големи захарници и огромните купи за подправки с надписи, които вече реално не се произвеждат, особено пък с български думи към тях, на които чинно да е изписано: Сол, Черен пипер, Захар, Чубрица и др. Дребните чашки за глътка ракия са изключително търсени, чинийките от истински порцелан - също. 

Плетивата на една кука, както и чергите, тъкани на стан, са вдигнали стойността си тройно, коментират любители на ретро находките. 

"Ето ги и моите гювечета от огнеупорно стъкло. Производство на завод "Стойко Иванов Пеев "- гр. Белослав от миналия век. Всяко е с вместимост 500 мл. до ръб. Съдовете са без чукнато. Имат по някое фабрично балонче. Обща цена за 6 бр. е 45 лв.", казва Камелия Арсова.

"Няма никакво съмнение, че макар вехти на първи поглед, тези предмети са в пъти по-качествени и трайни от всичко останало, което днес ни залива по магазините", коментира Петър Силков, отявлен ценител на старите стоки.