Вежди Рашидов: Да спасим хората със свободни професии, такива са били Ботев, Вазов, Йовков

Култура
07:45 - 09 Април 2020
2583
Вежди Рашидов: Да спасим хората със свободни професии, такива са били Ботев, Вазов, Йовков

Бившият министър на културата, сега председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов призова в кризата да се помисли и за хората със свободни професии.

В интервю пред „Монитор” Рашидов казва, че да изоставим хората със свободни професии  е пагубно за цялата култура.

„Точно хората в тази сфера – със свободни професии, които се самоосигуряват и плащат данъци, не бива да ги маргинализираме. Защото те създават онзи художествен продукт, заради който съществува така наречената администрация, осигурена с държавни пари.

Творците са носителите на морала и достойнството на всяка нация. По-просто казано – лицата, които са мерило във времето.

Безкрайно ценя образованието, но ако културата ни не бе възпроизвела имена като Ботев, Вазов, Йовков, Елин Пелин, Хайтов, Радичков, то аз не виждам какво биха изучавали децата по литература. Нима не са били със свободна професия един Ван Ян Ейк, един Микеланджело, един Рубенс, един Хенри Мур, един Роден, един Пикасо, Салвадор Дали, да минем към нашите прекрасни творци като Майстора, Никола Танев, Златю Бояджиев, Сирак Скитник и стигнем до класици в съвременния ни живот като Павел Койчев, Иван Вукадинов, Стоимен Стоилов, Захари Каменов, Георги Трифонов и много други достойни българи, които в момента изграждат реалната съвременна история на България.

Според Вежди Рашидов това са хората, за които „ние търсим път да ги подпомогнем, за да не спре процесът на създаване на изкуство”.

Колкото до маргиналите – да, тях ги има и големият проблем е как да разграничим талантите от кресливото бездарие. Като самопроизвелата се Прокопиева шайка и хрантутници на „Америка за България“ – „умни, красиви, гениални“. Да се чуди човек – къде са умните, кои са красивите, кои са гениалните. Ама нейсе, да ги оставим в графата разни. Тази разлика трябва да можем да направим, защото иначе желанието ни за помощ губи смисъл. На някои хора единствената им амбиция е да се докопат до държавна хранилка. А талантливите хора винаги са били по-тихи и скромни”, констатира Вежди Рашидов.