Виктор Стоянов пред Lupa.bg: Скопие блокира строежа на жп линия към България

Християн Мицкоски спря Коридор 8 в услуга на Москва, обясни председателят на ф-я "Македония"

Балкани
16:50 - 24 Юли 2024
6462
Виктор Стоянов пред Lupa.bg: Скопие блокира строежа на жп линия към България

Северна Македония е внесла за одобрение в ЕК промени в Плана за растеж на Западни Балкани, откъдето трябва да получи 750 млн. евро до началото на 2026 г. Според този план около 70% от тези средства са под формата на нисколихвен заем. Около 30% от парите са финансова инжекция за икономиката на РСМ. Тези милиони обаче може да не получи заради отказа й да прави Коридор 8, чрез който се свързва с България посредством жп линия. Това обясни пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.  

Той припомни, че в Плана бе предвидено Северна Македония да изгради своята част от Коридор 8, който е връзката с България. Липсата на жп връзка между България - Северна Македония- Албания е оценена като проблем за придвижване на войски и техника от Западна Европа към югоизточния фланг на НАТО, в това число и към българското Черноморие. Липсата на жп връзка затруднява преноса на войски и техника от Италия към България във връзка с евентуална заплаха от руската федерация.  

Премиерът Християн Мицкоски

"Промяната в Плана, която Християн Мицкоски прави, е в ущърб на НАТО и България и е в подкрепа на интересите на Русия на Балканите. Скопие са поискали да строят Коридор 10, който е връзка между Белград и Скопие, изоставайки Коридор 8", посочи Стоянов. 

"Нашето Външно може да повдигне въпроса пред Европейски съвет защо Северна Македония извършва действия, които са в ущърб на НАТО и съюзниците му. Защо прави услуга на руската федерация? ЕК може да реши да не одобри промените в Плана за растеж и да не отпусне пари на Скопие", предупреди председателят на фондация "Македония".