Вим Вендерс посъветва родните ученици да съхранят идентичността си

Световноизвестният режисьор разговаря за безопасния интернет у нас

Общество
18:45 - 05 Април 2019
1706
Вим Вендерс посъветва родните ученици да съхранят идентичността си

Световноизвестният кинорежисьор Вим Вендерс посъветва българските ученици да имат критично мислене и да съхранят идентичността си. Безопасен ли е интернетът и често ли споделяме лична информация с непознати? Това дискутираха днес Вим Вендерс, който е посланик на кампанията SaferInternet4EU, и ученици от столичната Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

Визитата на кинорежисьора е по покана на еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която е и инициатор на кампанията за повишаване на киберхигиената в Европа. Гостът беше посрещнат във Втора английска гимназия с хляб и сол по стара българска традиция. 


По думите на Вендерс, живеейки в дигиталното общество вече 10-20 години, ние и нашите деца се нуждаем да бъдем подготвени за опасностите в мрежата. „Намирайки се в нова ера, младите европейци трябва дазнаят какво да вземат от миналото и какво да очакват от бъдещето. Повече отвсякога е важно да мислят критично, да умеят да открояват фалшивото от истината“, обясни Вендерс.

По време на дискусията режисьорът постави въпроси като за какво младите хора използват интернет, чувстват ли се безопасно в мрежата и как успяват да разберат дали не са изгубили идентичността си в киберпространството. Дискутирани бяха и теми, свързани с това дали внимаваме какво публикуваме в интернет и приятели ли са ни лицата от другата страна на компютъра.

Повечето от учениците бяха категорични, че използват онлайн пространството предимно, за да се свързват с приятели, да опознават чуждите култури и да упражняват чуждия език, който изучават. Те се обединиха още и върху твърдението, че е много лесно да изгубиш себе си в мрежата.


Като проблем откроиха и факта, че част от младежите предпочитат да се крият зад паравана на онлайн пространството, вместо да общуват лице в лице с познатите. Освен това там било по-лесно завързването на нови приятелства.

Еврокомисарят Мария Габриел пък посочи като основен проблем кибертормоза. „Заедно с Вим Вендерс отправяме послание за превръщане на онлайн пространството в място, пълно с уважение, възпитание и култура. Ценностите, които имаме в офлайн пространството, да ги пренесем и онлайн. Когато има тормоз в мрежата, хората, вместо да бъдат просто свидетели, трябва да се притекат на помощ. Важно е да изградим едно общество, в което новите технологии носят повече ползи, отколкото рискове“, добави Габриел. Според нея младите хора трябвало да бъдат обучавани и в това какво означава конфиденциалност на личната информация.