Владетелят на глинените кортове - кариерата на Надал в цифри (част II)

Вероятно Рафа щеше да спечели повече от 22 титли от Големия шлем, ако Джокович и Федерер не бяха негови съвременници

Нещо за четене
08:00 - 12 Октомври 2024
15443
Владетелят на глинените кортове - кариерата на Надал в цифри (част II)

Подвизите на Надал са още по-впечатляващи, когато се вземе предвид конкуренцията, с която се е сблъсквал през цялата си кариера, бидейки част от Голямата тройка в тениса заедно с Ноле Джокович и Роджър Федерер.

Къде се нарежда Надал сред съперничествата от Голямата тройка?

Подвизите на Надал са още по-впечатляващи, когато се вземе предвид конкуренцията, с която се е сблъсквал през цялата си кариера, бидейки част от Голямата тройка в тениса заедно с Ноле Джокович и Роджър Федерер.

Другите членове на Тройката (Джокович - 37, Федерер - 31) са единствените играчи, участвали в повече финали на турнири от Големия шлем при мъжете от Надал в Откритата ера (30).

Джокович (257) и Федерер (224) са и единствените, които са спечелили повече двубои срещу съперници от Топ 10 от Надал (186) от първото публикуване на класацията на ATP.

Надал е изиграл 289 мача срещу такива съперници (трети по успеваемост), а коефициентът му на победа от 64,4% е четвъртият най-добър сред играчите с минимум 100 такива победи.

Федерер и Надал - сблъсък, наричан с обич "Федал" - са се изправяли един срещу друг 40 пъти в съперничество, продължило повече от 15 години. Ибериецът има предимство в преките двубои - 24-16, а във финалите - 14-10.

17-годишният Надал е победител в първия им мач през 2004 г., а 37-годишният Федерер триумфира в последната им среща през 2019 г. на Уимбълдън.

Съперничеството за векове се определяше от приятелство и уважение извън корта, както и от сблъсък на стилове на него.

Надал, със своя поразяващ ляв форхенд и пламенни празнични ревове, сложи край на петгодишната победна серия на швейцарския си съперник на Уимбълдън на финала през 2008 г. - 3-2 сета за четири часа и 48 минути и е считан от мнозина за най-великия мач на всички времена.

В същото време Федерер - известен с движението си без усилие, елегантния си бекхенд с една ръка и спокойната си аура - не можа да направи същото с Надал на любимия си турнир от Шлема.

Надал спечели всичките им шест срещи на Откритото първенство на Франция.

След като Федерер се оттегли, а Бика от Майрока е напът да изиграе последните си мачове, Джокович ще бъде единственият останал член на Голямата тройка.

Като добави олимпийското злато на сингъл към колекцията си в Париж това лято, сърбинът вече е спечелил всичко, което Надал е направил, и дори повече.

Джокович има два трофея от Големия шлем повече от Надал и все още преследва 25-ия си, за да стане едноличен собственик на рекорда за най-много титли на сингъл за всички времена, който дели с Маргарет Корт.

Ако не беше Надал, вероятно Джокович вече щеше да е грабнал това отличие.

Въпреки че има рекорд от 31-29 победи над испанеца, той падна от Надал в пет от деветте им финални срещи на турнири от Големия шлем.

Междувременно Джокович е единственият играч, който е побеждавал Надал и на четирите мейджър турнира.

Краля на глината

Въпреки че Надал се радва на успехи на всички настилки и на четирите мейджъра (плюс Олимпийските игри), именно Откритото първенство на Франция ще бъде запомнен като негов турнир.

Невероятната 96,6% успеваемост на Рафа в Париж (112 победи от 116 мача) е най-добрата от всички играчи на турнир от Големия шлем на сингъл при мъжете, като само Робин Сьодерлинг през 2009 г., Джокович през 2015-а и 2021 г. и Александър Зверев по-рано тази година са го побеждавали на надпреварата.

112-те успеха на Надал на Откритото първенство на Франция са най-много от всички мъже в един мейджър турнир в Откритата ера, а рекордът му от 14-0 във финалите на "Френч Оупън" е най-добрият, записван от всеки на събитие в този период.

Само в три от тези 112 победи на Краля на глината отиват в пет сета. Надал има такова превъзходство в Париж, че печели титлата четири пъти - през 2008-а, 2010-а, 2017-а и 2020 г. - без да загуби нито един сет. Освен това никога не е стигал до пет части във финал.

А преди загубата от Зверев през май Надал никога не беше губил два мача на клей.

Между 2005 и 2007 г. той направи забележителна серия от 81 мача без поражение на тази настилка.

Доминацията му на клей обаче се простира и извън Париж - общо 63-те титли на Рафа Надал в кариерата му на клей са повече от всички останали в Откритата ера, а Гийермо Вияс е втори с 49. Процентът му на победа от 90,5% (484-51) на червено също е най-добрият от всички играчи на всяка отделна настилка в Оупън ерата.

В пика на силите си испанецът успява да постигне невероятните 81 последователни победи на тази настилка между 2005-а и 2007 г. - най-дългата серия на отделно покритие в Откритата ера.

Само три турнира са печелени повече от 10 пъти от един и същ играч - Откритото първенство на Франция (14), Барселона (12) и Монте Карло (11) - всичките от Надал на глина.

Затова може би е подходящо, че в последния си мач на най-високо ниво - на Олимпийските игри в Париж през юли - Надал попиваше възхищението на публиката на корт "Филип Шатрие" след тежко поражение от стария си съперник Джокович.

Настоящият шампион на Откритото първенство на Франция Карлос Алкарас може и да е претендент за трона на Надал, но титлата Крал на глината със сигурност винаги ще му принадлежи.

Ето и някои основни цифри от бляскавата кариера на Рафаел Надал:

912 - Рафаел Надал остана в топ 10 на класацията на ATP в продължение на 912 седмици от април 2005 г. до март 2023 г.

209 - Рафаел Надал държи рекорда за №1 в света в продължение на 209 седмици

112-4 - Рафаел Надал е спечелил 112 мача на Откритото първенство на Франция и е загубил само четири пъти. При последното си участие в мейджър турнира на клей Надал загуби от Александър Зверев в първия кръг

92 - Рафаел Надал е спечелил 92 титли на сингъл от ATP, пети след Джими Конърс (109), Роджър Федерер (103), Новак Джокович (99) и Иван Лендъл (94)

81 - Броят на последователно спечелените от него мачове между 2005-а и 2007 г., най-дългата серия за една настилка в Оупън ерата при мъжете на сингъл

63 - Рафаел Надал има най-много титли на клей корт в Откритата ера

30 - Рафаел Надал е играл на 30 финала на турнири от Големия шлем, което го нарежда на трето място след 31-те финала на Роджър Федерер и 37-те на Новак Джокович

24 години, 3 месеца и 10 дни - Рафаел Надал става най-младият тенисист, спечелил титла от Големия шлем в кариерата си, след като триумфира на Откритото първенство на САЩ през 2010 г.

24 - възрастта на Надал, когато успява да спечели четирите мейджър турнира, което го прави най-младият победител в Откритата ера

23 - Рафаел Надал държи рекорда за най-много победи срещу тенисисти №1 в света

22 - броят на трофеите от Големия шлем, с които Надал се оттегля. Неговата 22-ра титла идва на Откритото първенство на Франция през 2022 г. и по онова време това е най-многото титли, спечелени от играч от мъжки пол в историята на спорта. Оттогава рекордът е надминат от Джокович

15 - Рафаел Надал печели поне един турнир от Големия шлем в продължение на 15 години, първо от 2005-а до 2014 г., а след това от 2017-а до 2020-а и 2022 г.

14 - Броят на титлите от Откритото първенство на Франция, които Надал е спечелил, най-много от всеки играч, мъж или жена, на турнира от Шлема на глинените кортове. Бившият №1 в света Бьорн Борг е втори с шест титли

9 - броят на случаите, в които Надал е губил мач на клей в кариерата си

5 - Рафаел Надал също така е завършвал като световен №1 пет пъти в кариерата си (2008-а, 2010-а, 2013-а, 2017-а и 2019 година).

4 - Броят на "Френч Оупън", които е спечелил без загубен сет. Надал е единственият играч, който е спечелил четири титли от Големия шлем, без да загуби нито един сет

3 - Броят на играчите, които са триумфирали със "Златен шлем" в кариерата си - спечелването на четирите турнира от Големия шлем и олимпийския златен медал в кариерата си, сред които е и Надал. Другите двама тенисисти са Андре Агаси и Джокович.

2 - Броят на златните олимпийски медали, които Надал е спечелил. Испанецът грабва златото на сингъл при мъжете на Игрите в Пекин през 2008 г. и златото на двойки с Марк Лопес в Рио де Жанейро 2016 г.

2 - Надал се пенсионира с 22 титли от Големия шлем, едва втори след Новак Джокович с 24 отличия на сингъл

1 - Рафаел Надал е единственият тенисист в историята, който е печелил турнир от Големия шлем в кариерата си и е завоювал олимпийски златен медал на сингъл и на двойки