Вместо да изпише вежди, писмото на Зеленски извади очите на коалицията

Политика
15:49 - 04 Май 2022
8778
Вместо да изпише вежди, писмото на Зеленски извади очите на коалицията

Абсолютен хаос настана в парламента при дебата "за" или "против" предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна след писмото, входирано в деловодството на НС чрез посланика на страната у нас Виталий Москаленко от президента Володимир Зеленски, с молба България да не праща оръжия, а да ремонтира части и военна техника на Украйна у нас. 

Депутатите и от управляващото мнозинство, и от опозицията се объркаха всъщност какъв мандат на Министерския съвет ще бъде даден днес и за какво. От "Промяната" уточниха, че правят редакция спрямо писмото на Зеленски, с което обаче нито от ГЕРБ, нито от ДБ - вносители на останалите 2 предложения за оръжейни доставки за Украйна, не се съгласиха. 

В крайна сметка предложението на ГЕРБ бе отхвърлено с гласовете на едва 100 депутати. Подобен бе и изходът за проекторешението на депутатите от ДБ - неприето след като само 79 гласуваха "за" пращането на оръжие за Украйна. 

Окончателно мнозинството одобри текстовете на "Промяната" след редакцията в частта за ремонта на военна техника у нас с гласовете "за" на 200 депутати, 16 бяха "против" и 1 даде вот "въздържал се". Един от народните избраници на "Промяната" също се обяви срещу това решение.

Точният му текст е: Предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна - чрез даване на мандат на МС да обсъди и приложи пакет от мерки в следните направления: 

Помощ  за  украинските  бежанци, изнасяне  на украинското  зърно  във  Варна,  внос  на  ток  и газ  и ток  у нас,  хуманитарна,  финансова  помощ  и ремонт  на  украинска  военна  техника  у нас,  освен  продължаващата подкрепа  за  преговорите  за  членство на  Украйна  в ЕС,  продоволствена и законодателна  помощ.

В БСП постигнаха консенсус, че е по-удачно действително, стига да има възможност, България да ремонтира оръдия от Украйна, повредени при войната, а зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин в прав текст каза: "За Украйна във войната, против оръжия".

В писмото си държавният глава на Украйна посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника, а също и да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

ДПС умоляваха няколко пъти писмото на Москаленко да не влиза в решението на НС, защото е абсолютно недопустимо

"подобно безпрецедентно унижение за страната - някой да се съобразява с писмото на дипломат", предупреди депутатът Йордан Цонев.

Точно така бе предвидена обаче редакцията на проекта на "Продължаваме промяната", което вбеси опозицията в лицето на Движението. Тъкмо ДПС настоя за прецизиране на текстовете и така по предложение на Цонев накрая бе прието България да предостави хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, съобразно възможностите ни, а не поправката на ексгербера Атанас Михнев от групата на ПП. 

От ДБ чрез съпредседателя й Христо Иванов пък напомниха, че неизпращането на военна помощ сега щяло да се отрази пряко на облика на България и в ЕС, и в НАТО като страна-членка.