Военният министър плаши с приземена авиация до 3-4 години

Димитър Стоянов иска да махне мораториума върху многомилионните военни сделки

Политика
12:04 - 10 Август 2022
2676
Военният министър плаши с приземена авиация до 3-4 години
Служебният военен министър Димитър Стоянов обяви, че смята да инициира законови промени на ограниченията при сключването на многомилионни сделки за въоръжение. Те бяха въведени в Закона за отбраната през 2010 година и регламентираха военните разходи за “придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване“ над 50 млн. лева да минават през Министерския съвет, а тези над 100 млн. лева през Народното събрание.
 
Целта бе да се въведе контрол при скъпите военни сделки, зад които прозират различни интереси и съмнения.
 
“Само за последната година инфлацията е 17%, това ограничава възможностите за внасяне на инвестиционни проекти. Тези прагове трябва да бъдат осъвременени, да не кажа и да бъдат премахнати. Куриозът е ,че министърът на отбраната може да разрешава финансови средства за инфраструктура без ограничения, но за въоръжение – до 50 млн. лева. Това не е редно“, каза Стоянов на пресконференция в сряда, цитиран от "Медиапул". 
"Не знам в друго министерство да има подобни ограничения", добави той. 

Димитър Стоянов обяви модернизацията на армията за основен приоритет. Ще се работи по подготовката на проекта за придодбиването на втория транш изтребители F-16 и намирането на решение за реализирането на проекта за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. 

Стоянов изрично посочи и желание за приемственост с предишното ръководство на МО.

Стоянов алармира, че има забавяне на откриване на сметка във Федералната банка на САЩ и така платените около 2.2 млрд. лева за първите 8 изтребители F-16 все още са в доверителния фонд.

“Загубата от лихви e в порядъка на 10 млн. долара“, каза той.

Предните правителства са внесли предложения за ратификация на подобен договор в НС, но до такава не се е стигнала. Сега процедурата отново ще бъде подготвена.

Ще се работи приоритетно и по договора за закупуването на още 8 F-16. САЩ вече изпратиха предложението си и България трябва да отговори до 1 ноември. Този срок обаче може да бъде изпуснат заради липсата на парламент и МО проучва вариант той да бъде изместен до 15 декември.

Стоянов каза, че не се предвиждат компенсации за забавянето на доставките на първите изтребители и влезе в противоречие с бившия военен министър Драгомир Заков. 

Стоянов потвърди, че изтребителната авиация е в изключително тежко положение.

“Следващите три-четири години съществува реална опасност да не можем да си носим бойното дежурство сами“, каза той.

Стоянов съобщи, че МО е изпратило писма за искане на информация дали може да ни бъдат предоставени самолети на лизинг. Събраната информация ще бъде представена на следващия парламент.

България все още разчита само на старите съветски изтребители МиГ - 29 за да охранява въздушното си пространство. Бъдещето им обаче е под въпрос заради проблемите около поддръжката им. След руската военна агресия Русия, Украйна и Беларус отпаднаха като опции.

Заради пандемията пък има забавяне на доставката на F-16 oт САЩ. Първите машини се очакват през 2025 година и така се очертава луфт, в който България няма да има изтребителите, с които да пази въздушното си пространство.

От месеци е известно, че МО води разговори с Полша за евентуалната поддръжка на МиГ-овете, но така и не стана ясно на какъв етап са. Според специалисти едва ли ще се намери устойчив вариант, тъй като и Полша е зависима от Русия за ремонтните комплекти.

Стоянов обяви проектът за придобиването на бронирани машини за Сухопътните войски за основен, но служебният кабинет трудно може да го придвижи напред.

Заради смяната на министри той се лута между различни концепции, а сега и екипът на Стоянов ще мисли какво да се прави. Според него трябва да започне да се събира информация от компаниите.

В екипа на Стоянов, както вече стана ясно, има двама зам.-министри Теодора Генчовска (ИТН) и Катерина Граматикова, която за последно бе началник на политическия кабинет министъра на регионалното развитие от квотата на ИТН Гроздан Караджов.