Войната за "Шейново" не спира

Досегашният директор на АГ-болницата жали пред столичния губернатор решението да бъде сменен

Здраве
21:30 - 31 Юли 2023
7996
Войната за "Шейново" не спира

Войната кой да оглави една от най-известните АГ-болници в страната, с престижно реноме и с доскоро отлична репутация и сред медиците, и сред пациентите - "Шейново" не стихва. Както Lupa.bg първа ви информира миналата седмица, по върха на болницата, но след сигнали отвътре още от месец май, настъпиха рокади. Със свое решение миналия четвъртък Столичният общински съвет обяви нов титуляр на лечебницата, в която се раждат хиляди бебенца всяка година - бившия здравен министър д-р Таня Андреева на мястото на досегашния директор д-р Румен Велев. 

По информация на медията ни решението именно д-р Андреева да стане шеф на АГ-болницата идва след като лично председателят на местния парламент д-р Георги Георгиев се запознава с резултатите от проверката, инициирана в "Шейново" след фрапиращия случай на разменените бебета от миналата година.

Но и след данните на акушери и гинеколози в самата нея, че в ръководния състав присъства корумпирано лице с дългогодишни порочни практики на тлъсти рушвети. Както Lupa.bg ви запозна, това е лицето д-р Пламен Димов, и сега (заедно с д-р Велев - б.р.) присъстващ по силата на решението на СОС в Борда на директорите, за когото от години се пише, сигнализира и говори, че "под 1000 лева не ми носете" суми не пада. Включително искани под масата за гинекологични интервенции и свиждания на близки при новородени. 

На този фон обаче, въпреки че именно Велев е трябвало да проконтролира действията на подчинения си в болницата, досегашният директор отказва да напусне поста си. И е решил да обжалва решението на СОС и пред самия СОС, и пред столичния областен управител, и пред Агенцията по вписванията, където вече са заведени новите принципали на общинските болници. 

"Нямаше намек от общината и никога не е имало за разменените бебета. В самите мотиви няма нито една думичка защо се случва това нещо, никога не е имало намек, че са недоволни от управлението, че има злоупотреби, че има проблеми", казва д-р Велев, цитиран от "Капитал" днес.

Но не коментира сигналите, заради които е инициирана проверка, включително за плачевното състояние на материалната база на болницата, управлявана от него и досега, както и за опасности, дебнещи родилки, персонал и бебета - в това число рушащи се тавани, предпоставки за възникването на вътреболнични инфекции и пр. 

Макар да признава, че бил наясно с този сигнал и проверката по него, Велев не конкретизира, нито отрича нито едно от меко казано, неприятните твърдения в него за начина, по който болницата се ръководи и функционира. 

Любопитен е фактът, че от всички кандидати пред здравната комисия в СОС и впоследствие избрани в Борда на директорите от "Московска" 33, единствено Велев се ползва с оценка по-ниска от "отличен". И д-р Андреева, и д-р Димов са получили съответно 5,75 и 5,50 като финален резултат по документите, подадени от тях. Драмата обаче, твърдят противниците на новото назначение в лицето на д-р Андреева, била във факта, че тя е била посочена за временно изпълняващ длъжността директор на "Шейново" в 12 без 5 часа.  

Именно нейното име от всички останали шест кандидатури за общинските лечебни заведения, е посочено в документацията, предложението и решението на СОС като и.д. Очаква се през есента за II САГБАЛ "Шейново" да бъде инициирана процедурата за нов конкурс за постоянен титуляр. И не е ясно дали д-р Андреева изобщо ще кандидатства в него. 

"Обжалвах решението на Столичния общински съвет с жалба до общината, подадох и жалба до областния управител, който да прецени дали това решение е законосъобразно, ще обжалвам и намерението за вписване на временния директор", кава обаче днес д-р Велев, с което дава ясно да се разбере, че не се е разделил с поста си на директор. За сметка на това обаче смятал да напусне "Шейново" като лекар.