Всеки трети Ганьо не ще в Шенген

Процентът на евроскептиците постоянно се покачва

Политика
16:32 - 17 Ноември 2022
2359
Всеки трети Ганьо не ще в Шенген

Мнозинството български граждани, анкетирани по проект на Институт "Отворено общество - София", изразяват подкрепа за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, но с времето подкрепата ерозира и в случай на по-нататъшно отлагане на членството има риск тя да бъде загубена.

В рамките на национално представително проучване на общественото мнение, проведено на терен в периода 6-16 юни 2022 година, над 42% от анкетираните заявяват подкрепа за членството на България в Шенген, против са под 34%, а други 24% не могат да преценят или не дават отговор на въпроса. Сред изразилите мнение по въпроса близо 56% са за членството, а 44% са против.

Най-силна подкрепа присъединяването на България към зоната без граничен контрол между страните членки намира сред симпатизантите на

  • "Демократична България" (93%)
  • "Продължаваме промяната" (63%)
  • ГЕРБ (60%)
  • както и сред жителите на София и хората с висше образование (58%).

Подкрепящите членството представляват най-голям дял сред всички възрастови групи, като този дял е най-силно изразен сред хората в активна възраст между 31 и 40 година (50%), както и сред тези във възрастовите групи между 41 и 60 години (44-45%).

Най-голям дял на противниците на Шенген се наблюдава сред:

  • живеещите в селата (38%)
  • хората с основно образование (36%)
  • безработните (42%)
  • сред симпатизантите на БСП (58%) и "Възраждане" (50%).

С времето обществената подкрепа за членството на България в Шенгенското пространство намалява, макар да продължава да се радва на мнозинство сред българските граждани. Серия от изследвания на общественото мнение, провеждани от Институт "Отворено общество - София" в предходни години, показват, че най-висока подкрепа за присъединяване на страната към Шенген е имало през 2011 година (67%), след което подкрепата постепенно спада.

На този фон евентуалното по-нататъшно отлагане на членството създава риск да бъде загубено съществуващото мнозинството в подкрепа на тази интеграционна политика.


Цитираните данни за 2022 година са от национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред пълнолетното население на страната през периода 6-16 юни 2022 година по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на респондентите. Проведени са 1000 ефективни интервюта.

Проучването на терен е проведено от "Алфа Рисърч" в рамките на проект, финансиран и осъществяван от Институт "Отворено общество" - София. Въпросът е зададен в рамките на по-мащабно изследване за обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и човешките права.


Цитираните данни за предходни години са от национално представителни изследвания на общественото мнение, проведени и финансирани от Институт "Отворено общество - София" през 2011, 2014 и 2018 година.