Вселената може да съдържа два трилиона галактики

Свят
11:27 - 05 Август 2024
989
Вселената може да съдържа два трилиона галактики

Днес астрономите могат да наблюдават не повече от три процента от Вселената, но тези знания са им достатъчни, за да могат да изчислят приблизителния броя на галактиките в нея. Именно това са направили американски астрономи от Планетарния институт в Аризона, пише Лайв сайънс. 

За изчисленията си екипът е използвал два подхода. Първият се основава на идеята за приблизителния размер на Вселената и крайната маса на галактическите структури.

Възрастта на Вселената е 13,8 милиарда години. Тъй като през цялото това време космическото пространство се е разширявало във всички посоки, общият обхват на Вселената би трябвало вече да достига 46 милиарда светлинни години.

След като са установили горния и долния праг за масата на галактиките, учените са изчислили, че във Вселената може да има до един-два трилиона такива.

Астрономите са използвали и втори подход, основан на данни от космическия апарат "Нови хоризонти". Сондата е събрала информация за общото количество светлина в различни части на небосклона и е изчислила колко галактики биха били необходими, за да светят с този интензитет.

Въз основа на тези наблюденията учените са изчислили, че във Вселената може да има сто пъти по-малко галактики, отколкото предполага първото изследване - 100-200 милиарда.

"Това означава, че броят на галактиките в наблюдаваната от нас Вселена варира някъде между 2 трилиона на горната граница и 100 милиарда на долната граница", казва Памела Гай, старши научен сътрудник в Планетарния институт в Аризона.