Всички партии искат Асен да развърже кесията

80 депутатски предложения за над 400 млн. лв. обсъжда бюджетната комисия, повечето са за заплати, има предложения за удвояването им

Актуални новини
16:25 - 25 Юли 2023
1880
Всички  партии искат Асен да развърже кесията

След като всички критикуваха финансовия министър Асен Василев за развързването на кесията за социални разходи, които надуват дефицита, сега всички партии и коалиции искат още пари, като повечето са за нови увеличения на пенсии и заплати.

Вече два часа и половина бюджетната комисия разглежда всяко от тях. Преди ден финансовият министър изчисли, че общият размер на увеличенията, ако бъдат удовлетворени, ще надхвърли 400 млн. лв.

В началото на заседанието Василев предупреди, че всяко искане за увеличаване трябва да бъде съпроводено с посочване на източник, т.е. с ясна заявка кои разходи да се отрежат.

Основните искания са за заплати на протестиращите полицаи, за които са нужни 140 млн. лева е за системата на МВР, а 165 млн. лева – за останалите недофинансирани сектори. Има предложения за нови заплати на лекари и сестри, на протестиращите от НОИ, за НАП, за БНР.


Всички парламентарни партии, без ПП-ДБ, предлагат увеличение на заплатите в системата на МВР с 10% и вдигане на добавките, което ще струва допълнителни между 140-150 млн. лв. ПП-ДБ искат същата сума за увеличаване на заплатите във МВнР, които протестираха по-рано през годината. ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ искат по-високи заплати и за охраната в затворите, ПП-ДБ са добавили правосъдното министерство, а ГЕРБ - Министерството на отбраната.

По-високи заплати за БАБХ искат от ПП-ДБ, а БСП добавят към това искане и Агенцията по горите. Ако вместо исканите за целта 8 млн. лв., се добавят още 10 млн., това ще стигне и за увеличаване на агенцията за борба с градушките и ИА „Рибарство и аквакултури“, настояват от БСП.

От ГЕРБ-СДС предлагат с 36 млн. лв. да се увеличат заплатите в РЗИ-тата и спешната помощ. ДПС настояват за същото, но с по-малко - с 23 млн. лв.


Всички посочват като източник на допълнителните средства орязване на капиталовата програма. Само ИТН искат отмяна на намалените ставки по ДДС и със спестените пари да се вдигнат заплатите в спешна помощ.

От агенциите БСП предлага по-високи заплати за НАП, ПП-ДБ и за митниците, "Възраждане" иска с 30% по-високи заплати в НСИ, а БСП повече щатен персонал в АПИ и да се индексират заплатите им с 30%.

БСП настоява минималната работна заплата да се определя като 50 на сто от средната брутна заплата за период от последните 12 месеца да се изчислява още от 1 август. ИТН отново иска субсидията за партиите да се намали от 8 лв. за глас на 1 лев.