Янаки Стоилов захапа ГЕРБ за конституционните поправки

Основаният закон се превръщал в универсална дъвка за некадърните управленци, отсече служебният правосъден министър

Политика
13:02 - 14 Май 2021
1444
Янаки Стоилов захапа ГЕРБ за конституционните поправки

Обикновено предложения за промени в Конституцията идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление и да използват нормативния потенциал. Това каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по време дискусия на тема „Конституцията на Република България - 30 години по-късно“, цитиран от „Фокус“.

„Напоследък има опасност да попаднем в период на конституционна инфлация. Множество най-хаотични идеи за промени. Като че ли Конституцията се превръща в универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество“, допълни той като визира последния опит за ремонт, дело на ГЕРБ. 

Според Янаки Стоилов фактът, че днешната Конституция е втората по продължителност на действие в историята на Третата българска държава, е показателен.

 „Тези 30 години са ефективни, защото в общи линии политическият, общественият живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма периода на фактическо прекъсване на действието на прилагане на Конституцията. Въпреки че тази Конституция ознаменува политическата и обществена промяна в България сравнително рано, за разлика от други страни, които бяха в подобна ситуация като България, тя не е преходна Конституция”, смята служебният министър.