Янев: РСМ да си спазва Договора за добросъседство, това е пътят й към ЕС

Свят
12:41 - 09 Декември 2021
1658
Янев: РСМ да си спазва Договора за добросъседство, това е пътят й към ЕС

Няма промяна в българската позиция по отношение на Република Северна Македония, нито има нещо, което обществеността да не знае, а вчера приехме и такава позиция за заседанието на Съвета в Брюксел следващата седмица. Скопие да започне да изпълнява ангажиментите си по Договора за добросъседство и да продължи диалога, настоя отново премиерът Стефан Янев от парламентарната трибуна, където е подложен на блиц-контрол от депутатите.  

Наблюдаваме медийния ентусиазъм, демонстриран от ръководители на други държави, но няма защо да го коментираме. Не можем да кажем на нашите колеги от съответните правителство какво да правят, напомни той. 

"Позицията на България по отношение на РСМ и на целия регион е постоянна и неизменна - не само РСМ, но и Западните Балкани, заслужават своето европейско бъдеще. Затова страната ни целенасочено е декларирала и е давала приноса си към тяхната подготовка за това", добави премиерът. 

"По отношение на факта, че имаме подписан Договор за добросъседство през 2017 г., нашите претенции са, че РСМ не си изпълнява задълженията по него. Многократно сме ги описвали и сме ги декларирали чрез българската позиция в ЕС", напомни Янев. Той все пак добави, че се надява на активен диалог, за да се преодолеят различията така, че да се даде дата за първа конференция за вход на страната към ЕС. 

Снимка: Агнес Методиева