Ясмина Реза – кралицата на драмата с роман на български

„Вавилон“ е черна комедия за парти, завършило с убийство

Книги
18:05 - 25 Октомври 2022
2179
Ясмина Реза – кралицата на драмата с роман на български

Ясмина Реза – кралицата на съвременната драматургия, изкушава почитателите си у нас и с роман. Тези дни от печат излезе „Вавилон“, появил се на бял свят през 2016 г., и удостоен с наградата „Ренодо“. В него авторката на прочутите в цял свят пиеси „Арт“, „Богът на касапницата“ и „Живот х 3“ разказва история за самотата и изгнаничеството вътре в нас самите.

Българското издание на „Вавилон“ е в превод от френски език на Снежина Русинова-Здравкова, корица от Стефан Чинов и с логото на издателство „Лист“.

Главната героиня Елизабет Жоз е прехвърлила шейсет години. Прелиства албума „Американците“ със снимки на корифея Робърт Франк и се връща към картини от собствения си живот. Спомените от младостта ѝ се редуват с тези отпреди две години, когато събира приятели и съседи на пролетно парти, а то завършва с убийство.

Престъпление от страст или черна комедия, в която един кротък човечец, жертва на модата, изведнъж удушава половинката си? Този въпрос тегне дълго в създанието на читателя след края на книгата.

Става ли дума за творбите ѝ Ясмина Реза казва, че изследва в тях човешките взаимоотношения „не като обект на щастие, а като обект на катастрофа“. За нея двойката винаги е обект на бедствие... Чрез смеха и иронията в творчеството си Реза прикрива отчуждението, тревогата.

Този подход ѝ е семейна черта. В едно от интервютата си, носителката на най-престижните награди за за драматургия – „Молиер“ и „Тони“, разказва, че родителите ѝ минавали през изпитанията чрез смях. Бащата на Реза е ирански евреин, роден в Москва и установил се във Франция. Спасява се от депортиране в нацистки лагер на смъртта, като твърди, че е мюсюлманин. Майка ѝ е унгарска еврейка и цигуларка. „Родителите ми се смееха много. Те се смееха така, както се смеят моите герои. Когато вкъщи се случваше нещо наистина катастрофално, ние се смеехме. Това обяснява много неща за моята работа.“