Яйцата увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Препоръчвам на хората да се откажат от ежедневните омлети с три яйца, заяви Катрин Тъкър

Здраве
21:38 - 05 Юни 2019
4090
Яйцата увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Честата консумация на яйца увеличава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и от преждевременна смърт. Това установиха американски учени. Тяхното изследване е публикувано на сайта MedicalXpress, предаде БГНЕС.

Американските лекари не са определи колко точно яйца трябва да се консумират, но до 2015 г. диетолозите съветваха да се ограничи приема на холестерол в организма до 300 милиграма дневно. В едно голямо яйце се съдържат 200 милиграма холестерин.

Учените са установили, че ежедневната консумация на допълнителни 300 милиграма холестерол със 17% увеличава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Освен това с 18% се повишава опасността от преждевременна смърт.

Катрин Тъкър от Масачузетския университет препоръчва да не се отказваме от яйцата, защото те са полезни за костите и очите. Но трябва да спазваме мярката.

„Препоръчвам на хората да се откажат от ежедневните омлети с три яйца. В храненето са важни умереността и баланса“, каза тя. В изследването са взели участие над 30 000 души, чиято здравословно състояние е наблюдавано 31 години.