Йоко Оно чукна 90 в старчески дом

Японската дива надживя всичките си критици

Шоу
15:37 - 23 Февруари 2023
11419
Йоко Оно чукна 90 в старчески дом

Със скромно тържество в старческия дом, където живее от години, вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно закръгли 90-годишна възраст.

За да отбележат 90-ия й рожден ден в събота, повече от 50 артисти и фенове се събраха в Сентрал парк, за да участват в "Сутрешно парче за Йоко Оно" - арт хепънинг в стил 60-те години на миналия век, съобщава „Ню Йорк Таймс“.  

Много от присъстващите споделят, че са се запознали с Оно преди десетилетия, по времето, когато тя е била омъжена за Джон Ленън и "Бийтълс" са се разпадали.

Оно, която не се е появявала публично през последните години, не беше там. През 2019 г., по време на Марша на жените в Манхатън, тя беше снимана в инвалидна количка. Две години преди това тя спомена, че страда от заболяване, без да уточнява какво е то.

Събитието в събота е замислено от писателя и куратор Филип Уорд в духа на концептуалните художествени проекти на Оно. Той го организира заедно с изпълнителния директор за връзки с обществеността Дженифър Бартън.

Артистите и феновете в Сентръл парк не бяха единствените, които отправиха най-добри пожелания към Оно. Синът ѝ Шон Оно Ленън създаде уебсайт "Дърво на желанията за Йоко Оно", който позволяваше на хората да изпращат своите послания онлайн. До понеделник следобед сайтът беше събрал повече от 8400 изявления от нейни фенове.