Йордан Ефтимов с приз за стихосбирката си, родена от болката му от войната в Украйна

„Преди да измият кръвта” спечели националната награда за лирика „Иван Пейчев”

Книги
14:37 - 15 Декември 2023
5256
Йордан Ефтимов с приз за стихосбирката си, родена от болката му от войната в Украйна

Стихосбирката „Преди да измият кръвта”, родена от болката и гнева на Йордан Ефтимов от руската инвазия в Украйна, спечели националната награда за лирика „Иван Пейчев”. Конкурсът се проведе за десети път в Шумен и в тазгодишното юбилейно издание се състезаваха над 70 поети.

Измежду техните произведения журито начело с проф. д-р Евдокия Борисова – председател на дружеството на писателите в Шумен, избра книгата на Ефтимов, а миналата вечер кметът на града проф. Христо Христов му връчи приза. Церемонията беше в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Като носител на първата награда авторът на „Преди да измият кръвта” получи още грамота и плакет „Ангелско перо“, изработен от скулптора Валерий Желязков.

Стихосбирката излезе преди година с логото на издателство „Лист”. Тя е като дневник, обхванал периода от първите дни на руската инвазия до 1 септември 2022 г. В него четем 62 записки от войната, гледана през стъклото на екраните, сред които: „Това не е първата война”, „Така каза Ванга, Шойгу и шаманите”, „Изгубени във фалшивите новини”, „Танкове канибали и танкове, чакащи трансплантация”, „Войната е перманентна печалба за абсолютно всички”, „Съветът на дроновете”, „Версии за края на войната”, „Окопите като произведения на изкуството”.

Корицата на „Преди да измият кръвта” е на Станислав Беловски, чиито колажи са безмилостен коментар към актуалните събития по света и у нас. За произведението си по стиховете на Ефтимов визуалният артист взел за основа потресаващия кадър на фотографа Айвър Прикет от разрушения град Бородянка.