ЮАР гони посолството на Тайван от столицата си

Новини
15:46 - 18 Октомври 2024
799
ЮАР гони посолството на Тайван от столицата си

Правителството на Южна Африка поиска от Тайван да премести фактическото си посолство извън столицата Претория, съобщава "Ройтерс".

В отговор Тайпе обвини ЮАР, че се поддава на натиска на Китай.

Южна Африка отхвърли това твърдение и поясни, че този ход е стандартна дипломатическа практика, като се има предвид, че страната е прекъснала политическите и дипломатическите си отношения с Тайван през 1997 г.

Офисът за връзка с Тайпе в Претория ще бъде преименуван като търговски офис и ще бъде преместен в търговската столица Йоханесбург, съобщава Министерството на международните отношения и сътрудничество на Южна Африка.

"Преместването на това, което ще бъде ребрандирано като търговски офиси както в Тайпе, така и в Йоханесбург, ще бъде истинско отражение на неполитическия и недипломатически характер на отношенията между Република Южна Африка и Тайван", посочва ведомството и добавя, че е дало на офиса срок от шест месеца за преместване.

Китай е най-големият търговски партньор на Южна Африка в световен мащаб и се опитва да разшири сътрудничеството в области като възобновяемата енергия.

Министерството на външните работи на Тайван заяви, че затоплянето на отношенията между Южна Африка и Китай представлява предизвикателство за собствените му приятелски отношения с Южна Африка.

"Ако южноафриканското правителство все още настоява да се подчини на Китай и да промени статуквото, Министерството на външните работи ще проучи и формулира всички възможни отговори, за да защити суверенитета и достойнството на нашата страна", подчертават от ведомството.