Юлиан Попов: Протестите на енергетиците се политизират

Много често чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим централите, но не е вярно, отрече министърът на околната среда и водите

Новини
09:15 - 03 Октомври 2023
1771
Юлиан Попов: Протестите на енергетиците се политизират

"Протестите се политизират. По принцип всеки един протест се политизира. Особено в предизборна ситуация, съвсем естествено е, когато има недоволство към него да се придърпат партии, които искат да спечелят от това", това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

Няколко дни продължава протестът на миньорите и енергетиците. Те настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството.

Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Блокирана е АМ "Струма" край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ "Тракия" в двете посоки край Стара Загора.

"Протестите говорят за силен център на власта, който иска да придвижи реформи, които са забавени по различни причини. Това довежда до напрежение, но е важно правителството да бъде достатъчно решение", смята министърът.

"За енергетиците и за въглищните региони има големи пакети. Много често чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим централите. Това не е вярно. ЕС ни осигурява средства, за да се справим с един процес", каза още Попов.

По думите му всеки един пазар има много регулации и те са неизбежни.

"Ние дори да излезем от ЕС, пак няма да можем да търгуваме, защото всяка една търговия е облагана с определени квоти от съюза. Засегнати от тези регулации са не само държави, които са член на Европейския съюз", обясни той.

"Става въпрос за квоти, които са предмет на глобално споразумение. Цялата система за квотите е договорена и влиза в сила с директива от 2003 г. Ако преди 20 години се бяхме замислили за този проблем, той в момента въобще нямаше да съществува", смята Попов.

"Екологичното министерство нищо не може да направи конкретно по този въпрос. То оперира целия паричен поток, свързан с квотите. Тези пари остават в България. С тези средства се регулира и цената за потребителите", твърди министърът.