Юрист пред Lupa.bg: Колекторите поръчаха на Нинова закон бухалка

Политика
17:20 - 20 Януари 2022
45959
Юрист пред Lupa.bg: Колекторите поръчаха на Нинова закон бухалка

Корнелия Нинова бърза да пробута закона си за колекторските фирми, за да угоди на тяхната Асоциация. Именно тя е в дъното на създаването на поредния инструмент за допълнително дране на потребителите. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.  

 „Нинова зове да спрем мутренските похвати на лошите колектори, но в същото време тя защитава техните интереси. Нека да попитам  кои закони в момента позволяват прилагането на тези мутренски практики? Никои. Причината не е в нормативната уредба, а в абсолютното нежелание на държавните органи да защитят потребителите. И това с никакъв закон за колекторите, с някакви регистри няма да се промени“, категоричен е юристът.

По думите му Законът за защита на потребителите категорично забранява прилагането на агресивни търговски практики. Така че в тази насока правна уредба има. Има и санкции, които могат при необходимост да се увеличат. Проблемът обаче е, че няма КЗП, която да прилага и изпълнява закона.

Гражданският процесуален кодекс и Законът за задълженията и договорите са ясни - има два способа за събиране на вземания - доброволен и принудителен. Но и тук се сблъскваме със същото - уредба има, но няма МВР и прокуратура, защото те изобщо не реагират, когато колекторските фирми започват да рекетират и тормозят длъжниците, а държавните органи ги няма. При това положение какво ще реши един закон за колекторите?, пита юристът.

Според него законът ще доведе до създаването на привилигирован субект - колектори, за който ще се създадат различни от общите правила начини да си събират вземанията.

 „И най-важното - ще се даде възможност на колекторите да начисляват всякакви такси и таксички за какво ли не и то законно. Защото към момента възможност за подобно нещо няма. Но на колекторите много им се иска да има. Така че без съмнение вече е очевидно, че инициативата на Нинова е поредният лобистки закон и той изобщо няма да е в полза на потребителите, а на тези, които чрез нея го инициират и вероятно плащат“, предположи юристът.

 „Аз съм почти сигурен, че законопроектът, който ще внесе Нинова, ще е същият, който тази Асоциация на колекторите поръча и даде преди това на Мая Манолова, която се провали в налагането му“, допълни Божилов.