Забравете мидите! Всички съдържат микропластмаси

Здраве
14:18 - 30 Май 2023
3142
Забравете мидите! Всички съдържат микропластмаси

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.

Учени от БАН са направили проучване в български териториални води на условията за живот на живите организми и тяхното състояние от биологична гледна точка. Тези проучвания са направени по 2 проекта за черната мида и за няколко вида бели миди.

Състоянието на мидите е изследвано 2 пъти годишно – през пролетта и през есента.

Изследванията на БАН потвърждават, че всяка мида съдържа средно по 5 микрочастици пластмаса, съобщи професорът по молекулярна биология Георги Милошев. Той допълни, че мидите край курортните комплекси са замърсени и опасни за консумация, тъй като са установени мутации в ДНК-то им.

Оказва се, че Българската агенция за безопасност на храните не прави изследвания за наличието на микропластмаси на мидите, които се предлагат и консумират в България. От БАБХ припомниха, че дивите миди са забранени за консумация. Д-р Александрина Борисова, началник на отдел в БАБХ е категорична, че добивът на миди не е разрешен до курортите, а за мидените ферми изискванията са стриктни.

Заключение

Твърдението, че всички миди съдържат микропластмаса, е ВЯРНО. Нито един орган обаче не проверява какво е количеството на пластмасата и как консумацията им се отразява на хората, пише БНР.