Зафиров: Свиленски и Ченчев отидоха да регистрират БСП с фалшив печат

„Новото ляво обединение ще бъде приятната изненада на изборите”, смята той

У нас
18:40 - 12 Септември 2024
1602
Зафиров: Свиленски и Ченчев отидоха да регистрират БСП с фалшив печат

Упълномощените от Корнелия Нинова да регистрират листите на БСП за предсрочния вот Георги Свиленски и Иван Ченчев са отишли в ЦИК с фалшив печат. Това обясни и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров. Той определи актът на регистрация в деня и часа, в който ВКС трябваше да се произнесе за ръководството на партията, като „демонстрация” в контекста на опитите за саботаж и обезсилване на БСП и лишаване от участие на партията в изборите.

Коментар от него дойде и относно джентълменското споразумение, предложено от Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ видя БСП като възможен партньор в бъдещо управление. „Не беше много джентълменски начинът, по който го направи. Затова го определих като предизборна въдица и капан, в който ние няма как да се хванем”, подчерта Зафиров.

И допълни:

„Парламентарно представените партии явно добре са усвоили механизма за печелене на гласове и за влизане в парламента. Това не е толкова трудно, когато гласуват по-малко от половината имащи право на глас. Другият голям урок – какво се прави след изборите – видимо не е усвоен. Това се дължи на егоцентризма на големите партии, тези които печелят изборите”, е мнението му.

Според него част от този ненаучен урок е продължаващият опит да се правят „предизборни пазарлъци” кой с кого ще управлява. „Участието в такъв разговор гарантира още едни предсрочни парламентарни избори. Това са залъгалки, които няма как да намерят хранителна среда. Още повече, ние сме последователни в нашето поведение – имаме решение на колективните органи”, категорично заяви Зафиров.

Смята, че е подозрително това, че само дни, след като са обявили голямото ляво обединение, са заваляли „всички тези неприлични предложения, които целят да всеят смут и недоверие в хората” и да ги спрат. И беше категоричен, че няма да участват в този разговор.

Като „джентълменска” определи постъпката на Борисов с изказването му, че разговори с БСП не са водени. „Привидя ми се подаване на топката между Борисов и Нинова. Много бързо някак се подаде тази топка. Борисов има интерес от това Нинова да ръководи процесите в БСП. Има интерес да има слаба социалистическа партия, удобна, манипулириема, лесно уязвима. Която не представлява никаква заплаха на поредица от избори”, каза още Зафиров.

По думите му новото ляво обединение ще бъде приятната изненада на изборите. Амбициите са им да спечелят предсрочния вот или да бъдат основна опозиционна сила в следващото Народно събрание. Програмата им щяла да стъпи на социалните права. Борбата с корупцията също била основен акцент в нея, ще предложат и конкретни механизми за това. Развитието на икономиката бил друг акцент в програмата.

По думите му има огромна маса от негласуващи, сред тях лявомислещи, които не виждали смисъл и алтернатива заради напрежението при левите. „Сега смисълът на това обединение е да дадем надежда на тези хора и увереност, че лявото е единно. Говорим за истинско обединено ляво”, каза той.

Зафиров е категоричен, че след изборите трябва да има диалог. Готови са именно на такъв, но след като видят как партиите ще се подредят. И ако колективните им органи преценят, че България има нужда от такъв. „Още едни предсрочни избори рискуват да родят някакви парламентарни чудовища и да изкривят парламентаризма”, предупреди той.

Едно бъдещо мнозинство трябвало да има волята да излъчи равноотдалечен премиер, смята и. ф. председател на БСП. Така щяло да стане ясно дали партиите успяват да надмогнат своя егоцентризъм и тяснопартийни интереси. „Видимо е, че няма политическа сила, която може да спечели самостоятелно доверието на избирателите”, е мнението на Зафиров.