Западна Европа застана срещу погазването на човешките права

Свят
00:30 - 02 Април 2020
6362
Западна Европа застана срещу погазването на човешките права

Страните-членки - основателки и едни от първите в състава на ЕС, излязоха с безпрецедентно общо послание срещу безконтролното погазване на човешките права в контекста на пандемията от COVID-19.

Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция се подписаха под общото изявление, че в тази безпрецедентна ситуация е нормално страните-членки на ЕС да предприемат необичайни мерки за защита на гражданите си за преодоляване на кризата, но в същото време изразиха дълбока загриженост от риска да се престъпят демократичните принципи. Това включва и опасност от пренебрегване на фундаменталните човешки права и законносъобразността. 

"Извънредните мерки за сигурност трябва да имат лимит и да стигат до там, където са изрично необходими, като трябва да са пропорционални на възможностите на страните и с временен характер. Освен това те трябва да се съобразяват с принципите на международното право и не бива да ограничават свободата на изразяване и свободата на медиите", пишат в съвместното си обръщение те. 
 
"Трябва заедно да преодолеем тази криза и да запазим европейските си принципи и ценности по пътя. Затова подкрепяме намерението на ЕК да наблюдава изкъсо приетите извънредни мерки, с цел да се запазят основните ценности на Съюза, а когато това не се случва - Съветът на Европа да се намеси", добавят още в съвместното изявление.