Заради бунтовете: Спряха интернета в Габрово

Местните бесни на доставчиците си, ГДБОП отрича, било невъзможно прекъсването на мрежата

Новини
14:06 - 12 Април 2019
2707
Заради бунтовете: Спряха интернета в Габрово

Размириците в Габрово спряха кабелния интернет, научи първо Lupa.bg. От вчера проблеми с достъпа до световната мрежа имат хиляди и в града, и в околността. Местните се оплакват, че прекъсванията са започнали още от обяд и продължават и към този момент.

Ченге от габровската полиция потвърди, че в действителност много от клиентите на местните доставчици са били отрязани от интернет и че това се прави умишлено - целта е да се блокира организацията по събирането на много хора за нов метеж в града, което се случва обикновено в социалните мрежи. Поредният бунт снощи едва не превърна Габрово в нова Катуница заради етническото напрежение, потушено с полицейско насилие. 

Шефът на дирекцията за компютърни престъпления в ГДБОП Явор Колев обаче заяви пред Lupa.bg: "Това е абсолютно невъзможно". Според Колев за да се стигне до дръпването на интернет шалтера, е необходимо прекъсването на връзката за над 1800 доставчика на услугата, при това в цяла България и коментира информацията от местните като "пълна глупост". 

Факт е обаче, че габровци от четвъртък са запалили телефоните на операторите си заради проблеми с трафика на данни в мрежата и заради прекъсванията има ръст в ползването на мобилен интернет.