Заради чума: Избиха над 14 000 животни в Гърция

Увеличава се броят на заразените кози и овце

Новини
11:59 - 04 Август 2024
1180
Заради чума: Избиха над 14 000 животни в Гърция

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването.

В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни резултати от пробите. Властите щателно проверяват всички стопанства и вземат проби от животните, за да не се допусне разпространението на заболяването. В Северна Гърция изпратиха няколко извънредни екипи от ветеринари, които следят обстановката. Здравните власти посочват, че няма опасност за общественото здраве от чумата по козите.

Директорът на ветеринарната служба на страната Никос Фотиниас в коментар пред държавната телевизия ЕРТ заяви, че се спазва стриктно европейския протокол за такива епидемии. Днес след потвърдена положителна проба се умъртвяват животните от фермата.

В Министерството на земеделието и горите има сформирана специална комисия от специалисти, която следи предаването на заразата в страната и реагира незабавно при положителни проби.