Заради "Газпром": Активисти атакуваха на УЕФА и Звезда

Руската държавна петролна компания беше бивш партньор на европейската централа

Спорт
16:16 - 20 Септември 2023
2820
Заради "Газпром": Активисти атакуваха на УЕФА и Звезда

УЕФА получи сериозни критики за това, че позволил на генералния спонсор на Цървена звезда - "Газпром", да се завърне в Шампионската лига.

Руската държавна петролна компания беше бивш партньор на УЕФА, но след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 ръководният орган прекъсна взаимоотношенията си с нея.

През миналия сезон отново имаше критики към УЕФА след като същото нещо се случи и в Лига Европа. Тогава звездашите се бяха класирали за втория по сила евротурнир. Тогава УЕФА заяви, че това не ги касае и че е въпрос на всеки клуб.

„След руското нахлуване в Украйна УЕФА беше принудена да прекъсне връзките си с основния си спонсор - руската държавна петролна и газова компания "Газпром" - заяви активистката група Fossil Free Football.

„Тази година „Газпром“ ще се завърне в Шампионската лига чрез договора си за спонсорство на фланелки с Цървена звезда. Газпром не само е един от най-големите замърсители в света, но и приходите му се използват директно директно в полза Русия срещу Украйна“

"Червена звезда и техният основен спонсор „Газпром“, който е сертифициран поддръжник на руската агресивна война срещу Украйна, показват, че футболът е по-мръсен бизнес от всякога", заяви групата.