Защо? „Астра Зенека” е второ качество ваксина

Здраве
12:55 - 19 Февруари 2021
6052
Защо? „Астра Зенека” е второ качество ваксина

Голям брой европейци искат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, но не просто с която и да е ваксина. На фона на доставките този месец на дози от ваксината на "Астра Зенека" в държавите от Европейския съюз, заедно с дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", до които вече има достъп, някои хора изразяват несъгласието си да им бъде поставена ваксина, за която смятат, основателно или не, че е второ качество.

Полша започна да ваксинира учителите в петък с ваксината на "Астра Зенека", като някои изразиха резервите си към това, че ще им бъде поставена ваксина, която смятат за по-малко ефективна от останалите.

Евелина Янковска, директорка на начално училище и гимназия във Вилановски район, намиращ се в южната част на Варшава, заяви, че никой в нейното училище не проявява ентусиазъм към ваксинирането с ваксината на "Астра Зенека", въпреки че много хора са се записали за ваксиниране заради желанието си да получат поне някаква защита срещу вируса, който обърка живота им и учебните занятия на учениците им.

"Все още се страхувам повече от болестта, отколкото от ваксината на "Астра Зенека", изтъкна Янковска, която се е заразила с COVID-19 през ноември и е преминала през бавен процес на възстановяване.

"Астра Зенека", англо-шведска компания, разработи ваксината си съвместно с Оксфордския университет. Макар регулаторните органи в над 50 страни, включително и службата на Европейския съюз за лекарствата, да одобриха широката й употреба, тя привлече повече критики от други ваксини заради опасения, свързани с тестването й.

Няколко европейски държави препоръчаха ваксината да бъде поставяна само на хора на възраст под 65 години, а други страни посъветваха тя да бъде поставяна само на хора на възраст под 55 години, тъй като при тестовете е била поставяна на относително малък брой по-възрастни хора.

Изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио прие критиките, но заяви, че регулаторните органи са проверили данните и са потвърдили, че ваксината е сигурна и ефективна. Има недостиг на предлагането на ваксини срещу COVID-19, заяви той, а ваксината на "Астра Зенека" гарантира високи нива на защита срещу сериозно боледуване, което е най-важният показател в борбата с вируса, който отне живота на над 2.3 милиона души по целия свят.

Световната здравна организация заяви, че ваксината на "Астра Зенека" е ефективна на 63 процента при предотвратяването на симптомите на COVID-19 след поставянето на две дози.

По-нисък процент в сравнение с 95-те процента ефективност на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", но експертите съветват подобни сравнения да не бъдат правени, тъй като тестовете са били правени по различно време и при различни условия. Освен това, и трите ваксини са се проявили като изключително ефективни при предотвратяването на сериозните болестни симптоми и на смъртните случаи.